Curtea Veche Publishing are placerea sa va prezinte „Evitant” de Jeb Kinnison, o carte construita ca o forma de terapie pe termen-lung despre cum sa iubesti sau sa parasesti un partener distant.

Scrisa intr-un limbaj accesibil, cu studii de caz, date preluate din diverse studii si experimente sociale, precum si marturii ale pacientilor lui Jeb, cartea este de un real ajutor atat in relatiile de cuplu, cat si pentru a intelege mai bine ce inseamna cu adevarat dinamica oricarei relatii.

Majoritatea problemelor emotionale care ne bantuie ne astazi sunt declansate de stilul de atasament pe care l-am dezvoltat inca din copilarie: securizant, evitant, anxios. Nestiind nimic despre stilurile de atasament, multi oameni descopera ca partenerul lor este evitant dupaa ani de nefericire. Stilul de atasament evitant nu este o boala sau o tulburare, ci o caracteristica a unor persoane care au trait experiente timpurii in copilarie in urma carora au ajuns sa aiba putina incredere in apropierea intima si o dorinta de a evita suferinta, sub orice forma.  O parte din tumultul relatiilor care au parte de acest tip de atasament este provocata de inabilitatea si lipsa lor de dorinta de a oferi sprijin, atunci cand partenerii le-o cer. Acest volum demonstreaza ca evitantii se pot schimba, insa este vorba despre un proces de durata.

Cum afli daca ai sau ai avut un partener evitant? Jeb Kinnison a formulat niste intrebari care sa te ajute sa te lamuresti:

  • Partenerul tau se poarta ca si cum putin i-ar pasa de ceea ce simti? 
  • Se intampla adeseori sa nu iti raspunda la intrebari sau la mesaje? 
  • Te acuza ca il sufoci cu nevoile tale, ca esti o fire prea dependenta? 
  • Te compara cu parteneri din trecut, care brusc i se par ideali? 
  • Are un comportament rece fata de copii si fata de cei nevoiasi? 
  • Tine sa iti aminteasca mereu ca i-ar fi mai bine fara tine? 
  • Te pedepseste prin privarea de sex sau de afectiune? 

Daca situatiile de mai sus fac parte din viata ta de zi cu zi, inseamna ca esti „fericitul“ partener al unui evitant.

Persoanele cu acest stil de atasament au in general o parere foarte buna despre ele insele, sunt independente si considera ca nu au prea mare nevoie de ceilalti. Prin urmare, gasesc foarte rar motive intemeiate pentru a manifesta semnale emotionale intr-o relatie apropiata. Daca nu ai renuntat pana acum, cartea lui Jeb Kinnison te va ajuta sa ii arati celui de langa tine ca dragostea nu este nicidecum o capcana pentru cei slabi de inger si ca „a te indrepta spre“ poate aduce mai multa implinire decat „a te indeparta de“. In aceasta carte, autorul prezinta in detaliu tipurile de atasament (securizant, evitant, anxios) si felul in care ele influenteaza relatiile de dragoste.

JEB KINNISON s-a nascut in Kansas, Missouri. Fiu al unui tata schizofrenic si al unei mame singure care l-a crescut muncind din greu, si-a dovedit abilitatile exceptionale pentru matematica inca din perioada liceului. Ulterior a studiat astronomia, informatica si stiintele cognitive la Massachusetts Institute of Technology (MIT). Folosind teoria atasamentului, dezvoltata initial pe baza comportamentului copiilor si extinsa inca din anii 1980 in cunoasterea adultilor, autorul propune solutii concrete pentru a gestiona relatiile de cuplu ingreunate de stilul evitant al unuia dintre parteneri.

„Evitant” se gaseste online pe site-ul curteaveche.ro si in librariile din tara la pretul de 35 de lei.

Partener monitorizare presa: Klarmedia