Fundația Calea Victoriei vă invită la o conferință deosebită dedicată Reginei Maria a României.

“Români care au schimbat lumea: REGINA MARIA, diplomatia desăvârşită” va avea loc sâmbătă, 25 februarie 2017, începând cu ora 11.00, la Grand Hotel Continental (Calea Victoriei nr. 56, intrare din str. Ion Cîmpineanu, Sala Grigorescu), şi va fi susţinută de Georgeta Filitti, specialist în istoria modernă şi contemporană a României.

Intrarea costă 45 ron. Puteţi câştiga trei invitaţii la conferinţă participând la concursul organizat pe pagina de Facebook a editurii. În cadrul evenimentului, veți putea achiziționa și cărțile dedicate Familiei Regale apărute la Curtea Veche Publishing.

Socotită încă din adolescenţă una dintre cele mai frumoase prinţese din Europa, Maria de Marea Britanie şi Irlanda ajunge în 1892 la Bucureşti ca soţie a principelui moştenitor Ferdinand. Cu acea tărie de caracter a majorităţii englezoaicelor, ea biruie discordanţa între educaţia, temperamentul, aşteptările ei şi climatul Curţii regale române condusă cu rigoare prusiană de regele Carol. I. Şi-a găsit refugiul în creşterea copiilor, amenajarea mai multor reşedinţe şi, precumpănitor, în cunoaşterea noii sale patrii.

Această dimensiune o va ajuta în dialogul cu diplomaţii străini acreditaţi la Bucureşti, iar impresiile lăsate de aceştia înseamnă un elogiu pentru Maria şi deopotrivă admiraţie pentru România. Dar măsura strădaniei ei o dă după 1914, când devine regina României. Comportamentul exemplar din timpul războiului, solicitarea de ajutoare pentru răniţi şi bolnavi, onorate de Rusia, Anglia, Statele Unite, o transformă, încă din anii 1917-1918, într-un mesager eficient al românilor.