Curtea Veche Publishing are plăcerea de a anunța lansarea setului de cărți poștale „Pe urmele sașilor” la Cluj Napoca. Evenimentul are loc joi, 6 octombrie, ora 16.00, în cadrul celei de-a patra ediții a Festivalului Internațional de Carte Transilvania care se desfășoară în perioada 4-9 octombrie 2016.

În cadrul evenimentului organizat de Fundația Michael Schmidt, în colaborare cu Revista Sinteza și Editura Școala Ardeleană, vor mai fi lansate volumele „Criț. Istoria, poveștile și viața unui sat de sași” și „Povestea sașilor din Transilvania. Spusă chiar de ei”, ambele scrise de Ruxandra Hurezean.

La eveniment vor participa Aurel Codoban (profesor de Filosofie), Călin Hințea (decan la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării), Lorand L. Madly (istoric la Institutul de Istorie Cluj), Marius Bența (sociolog și jurnalist), precum și Sofia Folberth din Criț, protagonist în cărțile lansate.

cop1

Pe urmele saşilor” cuprinde o serie de 45 de cartoline, şi face parte dintr-o amplă iniţiativă de a (re)descoperi una dintre cele mai importante culturi minoritare din România şi de a urmări cum anume continuă povestea lor începută acum mai bine de 800 de ani. 

Această primă serie de cartoline cuprinde imagini variate din oraşele Sighişoara, Criţ, Mălâncav, Rupea, Meşendorf, Cloaşterf, Saschiz, Roadeş, Buneşti şi Viscri. Fotografiile surprind detalii precum amvonul bisericii, faţade de case sau portrete ale sătenilor. De altfel, în Ardeal sunt peste 150 de Biserici Evanghelice Fortificate, oferind o varietate bogată în influențe, roluri și execuție.

În cadrul proiectului fotografic apărut la Curtea Veche Publishing cu sprijinul Fundației Michael Schmidt, fotograful Barna Nemethi a vizitat aceste oraşe, având ocazia să afle de la locuitorii acestora cât de importantă este comunitatea lor. Conceptul de vecinătate, defilarea școlară, sărbătoarea coroanei (de Sf. Petru și Pavel), organizarea breslelor sunt doar câteva din lucrurile pe care Barna le-a descoperit din poveştile saşilor.