Curtea Veche Publishing are plăcerea de a anunța participarea editurii la cea de-a XXV-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău, ce va avea loc în Pavilionul Central al Moldexpo în perioada 31 august — 4 septembrie 2016. În cadrul târgului de carte va avea loc lansarea volumului „Astronomul Nicolae Donici. Enigme descifrate” scris de Magda Stavinschi, cercetător onorific al Institutului Astronomic al Academiei Române. Evenimentul va avea loc în data de 3 septembrie 2016, ora 11:00.  

Astronomul Nicolae Donici

În cadrul lansării vor lua cuvântul doamna cercetător Magda Stavinschi și domnul academician Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe a R. Moldova. Discuția va fi moderată de profesorul Veaceslav Ursachi. 

În volumul „Astronomul Nicolae Donici. Enigme descifrate”, autoarea prezintă viaţa şi opera ştiinţifică ale astronomului Nicolae Donici (1874-1960), unul din cei mai importanţi savanţi ai secolului XX, membru de onoare al Academiei Române, membru fondator al Uniunii Astronomice Internaţionale, observator al unui număr impresionant de eclipse de Soare, din Spania până în Cambodgia, din Portugalia până în Crimeea, din SUA până în Rusia, dar şi al altor fenomene astronomice. A fondat în 1908 Observatorul astronomic de la Dubăsarii Vechi, în acelaşi an în care Spiru Haret semna actul de înfiinţare a Observatorului din Bucureşti.

Viaţa lui a urmărit-o pe cea a românilor de peste Prut: născut la Chişinău în 1874, a studiat la St. Petersburg, pe care-l părăseşte după prima revoluţie din februarie 1917, se mută la Odessa, unde bolşevicii îi vor distruge în 1920 tot (laboratorul, biblioteca), apoi la Dubăsarii Vechi, pe care-l părăseşte în 1940 pentru Bucureşti, de unde pleacă în Franţa, unde va lucra până la sfârşitul vieţii.

În urma unor cercetări laborioase în biblioteci, arhive dar şi a unei munci perseverente de detectiv, autoarea descoperă aspecte neştiute ale vieţii marelui astronom, inclusiv data şi locul morţii sale.

Cartea s-a bucurat de comentariile unor specialişti din R. Moldova sau de la Odessa, care au abordat aspecte mai particulare legate de Donici: Alexandru Roman, Iurie Colesnic, Serghei Andrievski sau Veaceslav Ursachi, precum şi de amintirile celor care l-au cunoscut, inclusiv nepoata lui, Maria Brunswig, care trăieşte în Brazilia.

Dr. Magda Stavinschi a fost timp de 15 ani director al Institutului Astronomic al Academiei Române (1990-2005), de asemenea, preşedinte al Comisiei de Educaţie a Uniunii Astronomice Internaţionale (2006-2009) şi al altor comitete naţionale sau internaţionale de specialitate, membră a Societăţii Internaţionale pentru Ştiinţă şi Religie – ISSR, a Centrului Internaţional pentru Cercetare Transdisciplinară – CIRET, a Comitetului Român pentru Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii, preşedinte al Institutului pentru Studii Transdisciplinare în Ştiinţă, Spiritualitate, Societate – IT4S, Ofiţer al Ordinului Naţional de Merit (2005) al Franţei.

Volumul este disponibil la standul Curtea Veche Publishing din cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău 2016 la preţul de 90 lei moldoveneşti şi în magazinul online curteaveche.ro la prețul de 28,90 lei.

Curtea Veche Publishing vă așteaptă la Bookfest Chișinău cu peste 70 de titluri și reduceri avantajoase. Accesul publicului va fi gratuit atât în cadrul Salonului de Carte cât și în cadrul evenimentelor conexe. Programul zilnic de vizitare va fi de la 10:00 la 20:00.