Curtea Veche Publishing susține Food Revolution Day, mișcarea globală inițiată de Jamie Oliver care își propune educarea publicului în a adopta o alimentație sănătoasă. Anul acesta evenimentul va fi sărbătorit pe 20 mai prin numeroase evenimente ce vor avea loc în întreaga țară,cu sprijinul a peste 50 de Ambasadori Food Revolution.

Mișcarea Food Revolution a fost inițiată de faimosul bucătar Jamie Oliver, protagonist al unor numeroase show-uri TV culinare și autor al unei serii întregi de cărți, pentru a lupta cu obezitatea din şcolile americane, după succesul înregistrat în Marea Britanie prin „Ministry of Food”, cea mai amplă campanie naţională de încurajare a oamenilor să renunţe la mâncarea de tip fast food şi să se întoarcă la obiceiul sănătos de a găti. La baza acestor iniţiative stau reţetele extrem de accesibile din volumul „Jamie’s Ministry of Food” („Jamie, ministrul hranei sănătoase”, Curtea Veche Publishing, 2012) – tradus în Statele Unite ca „Jamie’s Food Revolution”, prin care Jamie Oliver vrea să demonstreze că „oricine poate învăţa să gătească în 24 de ore”.

Food Revolution Day este un eveniment global organizat de Fundația Jamie Oliver. Într-o singură zi, mii de participanți, printre care se află părinți, educatori, activiști, bucătari și simpli iubitori de mâncare, se vor înarma cu instrumentele și cunoștințele necesare pentru a face alegeri sănătoase în viață.

Inițiativa nu este nici prima, nici singura de acest gen. De curând, Jamie Oliver a publicat o nouă carte prin care dorește să ne convingă să ne reîntoarcem la plăcerea de a găti, “Comfort Food” (Curtea Veche Publishing, 2015).

Anul trecut, la eveniment au participat 10.000 de şcoli din 150 de ţări, iar în România s-au alăturat mișcării peste 50 de școli și 1800 de elevi. Sărbătorim această zi pentru a ne aduce aminte că hrana sănătoasă este parte din noi, din familile noastre, din ieșirile sociale cu prietenii, din pachețelul zilnic de școală și din ritualul zilnic al mesei tradiționale în familie.

În toate colţurile ţării, atât ambasadorii lui Jamie Oliver, cât şi profesorii, bucătarii, nutriţioniştii sau food bloggerii organizează evenimente şi aleg cu grjă reţete cât mai creative și sănătoase.
Pe 20 mai, la Iași, evenimentul va fi sărbătorit printr-o serie de ateliere de educație gastronomică pentru copii și adulți, unde se vor găti rețete propuse de Jamie Oliver. (detalii:http://bit.ly/1TjZENH)

Vă invităm și în București sâmbătă, 21 mai, la grădina Café Verona, începând cu ora 11.00, pentru a lua parte la ateliere gratuite de gătit și nutriție.

Anul acesta, campania Food Revolution Day este dedicată conștientizării efectelor negative ale consumului de zahăr, produselor ce conțin zahăr rafinat și bolilor severe cauzate de acesta, precum diabetul, ce afectează sănătatea și calitatea vieții. La nivel global se consumă cca. 40 lingurițe de zahăr pe zi, de aproximativ 3 ori mai mult decât rația zilnică maximă admisă.

CiIRvVDWsAE81bF

Cât de des ne uităm pe ambalaje la conținutul de zahăr?
Conform unui studiu realizat de Ministerul Sănătății din România peste 25% din copiii de 8 ani sunt supraponderali sau obezi. Viitorul? Majoritatea copiilor supraponderali vor dezvolta boli cardiovasculare și diabet de tip II, probleme ortopedice, tulburări mintale și o scădere a stimei față de sine.

Înscrierile copiilor cu vârste de peste 6 ani pentru atelierele din 21 mai de la grădina Verona se fac pe baza unei înscrieri la adresa foodrevolutionromania@gmail.com Doar participantii înscriși și confirmați pe email vor putea participa. Copiii vor putea participa doar însoțiți de părinți sau de un supraveghetor.

Agenda evenimentului:

11:00-11:30 Sosire invitați, ocuparea locurilor pentru ateliere, poza VIP la panou
11:30-11:45 Deschidere eveniment, prezentarea programului Food Revolution la nivel global și în România. „De ce e important să ne implicăm?” – ambasador Food Revolution Romania Raluca Vasile, organizator eveniment
„De ce Jamie Oliver este ministrul hranei sănătoase în toată lumea?” – Valentina Roman, ambasador Food Revolution România, editura Curtea Veche- publisherul în România al cărților lui Jamie Oliver
11:45-12:00 Simona Tivadar, medic primar în diabet, boli de nutriție și metabolism – „Dulapul cu dulciuri și consumul de zahăr la copii”
12:00-12:30 Atelier cu copiii și părinții înscriși: Sandvișul sănătos de zi cu zi, pentru școală, acasă și la serviciu, moment susținut de SELGROS ROMANIA, partener principal al evenimentului
12:30-12:45 Premierea echipelor creative, cadouri oferite de parteneri, degustare produse locale de la producători și partenerii Food Revolution Day de la grădina Verona
12:45-13:15 Demonstrație culinară pentru copii oferită de RAWZ: Bomboane raw vegane 100% naturale, fără zahăr, fără coacere
12:00-14:00 Momente de animație oferită de prietenii smooticioși de la SLOOP și bineînțeles degustare smooti naturale pe toate perioada evenimentului
13:30-14:00 Atelier de gustare dulce á la Jamie Oliver: Granola cu iaurt natural, fructe și semințe Moment susținut de SELGROS ROMANIA, Artesana, Canah Green Living, East of Kitchen, Hambarul lui Eustache si Mere Voinesti.

Momente de relaxare naturală la panoul de fotografiere oferit de partenerii principali ai evenimentului: Selgros Romania, Sloop, Delaco, Cărturești, Lavand’Elle, Ocean Fish, Artesana, Canah Green Living, Gerlinea, Mama Pan, London Street Bistro, East of Kitchen, Hambarul lui Eustache, Mere Voinesti.

Evenimente Food Revolution:

16 mai
Liceul Vasile Alecsandri Iași (ambasadori Food Revolution Day Dana Burlacu Visternicu și Camelia Ștefania Ciocârlan)
Școala Giulești (ambasador Raluca Vasile)

17 și 18 mai
Școala Europeană București (Mary Balaban)

20mai
Eveniment public Food Revolution Day Garden Party la Casa Pogor Iași (ambasadori: Dana Burlacu Visternicu, Roxana Ichim, Bogdan Puiu și Vasilica Lila Dumitrași)
Școala Aletheia (ambasador Raluca Vasile)
London Street Bistro (Rachel Sargeant, Raluca Vasile)
Dir. Gen. pt Protecția Copilului sector 6 la Conacul Golescu-Grant (Mary Balaban)
Colegiul Național Nicu Gane, Fălticeni, Dolheștii Mici, Suceava
UMF Iași (ambasador Camelia Ștefania Ciocârlan)
Grădinița nr 5 Buhuși (ambasador Claudia Vasilache)
Transyvania College Cluj (ambasador Lorena Somesan)
Școala Generală Nicolae Titulescu Cluj-Napoca, Grădinița Micul Prinț Cluj-Napoca (ambasador Adela Raluca Moldovan)
Timișoara 3 evenimente în curs de confirmare (ambasador Daiana Ordean Boc)

21mai
București:
Eveniment public oficial Food Revolution Day #NoSugarChallenge Grădina Verona ora 11.00 (ambasador Raluca Vasile)
Grădinița IQ Est, centrul de zi Pinocchio 3 (ambasador Daniela Miscov)
After-school C’est Rigolo (ambasador Mary Balaban)
#foodrevolution #FoodRevolutionDay