Întrucât anul acesta Cehia este invitata de onoare a Salonului de Carte Bookfest, Curtea Veche Publishing a pregătit patru noi titluri reprezentative pentru literatura cehă, întâlniri cu doi dintre autorii cehi publicați în premieră în România – Kateřina Tučková şi Tomáš Zmeškal – și mai multe evenimente ce vor avea loc ăntre 22 și 24 mai și vor pune în valoare importanţa acestor reprezentanţi ai literaturii contemporane.

Curtea Veche Publishing acordă o deosebită atenție în programul său editorial literaturii europene contemporane, interesul deosebit pentru literatura cehă de astăzi concretizându-se prin proiectul CARTEA CEHĂ.  Munții Roșii de Petra Hůlová, Scrisoare de dragoste în scriere cuneiformă de Tomáš Zmeškal, Dumnezeițele din Moravia de  Kateřina Tučková, Povestiri din Malá Strana de Jan Neruda sunt cele mai noi titluri ce apar în această serie.

Atât aducerea celor patru titluri în România, cât și organziarea evenimentelor de la Standul Ceh, sunt posibile cu sprijinul Ambasadei Cehiei în României, Centrului Ceh și al companiei CEZ România, cărora le mulțumim penutr încredere.

 

Cartea cehă la Curtea Veche Publsihing (22-24 iunie, Standul Republicii Cehe, Romexpo Bcuurești, Pavilion C4):

Muntii Rosii_Coperta1Vineri, 22 mai

 Ora 12.00 – Lansarea de la 12: Munții Roșii de Petra Hůlová

Participă: Jiřina Vyorálková (Centrul Ceh), Helliana Ianculescu (traducătoarea cărții)

„Munţii Roşii”, romanul de debut al tinerei scriitoare cehe Petra Hůlová, a constituit evenimentul literar al anului 2002 şi a primit prestigiosul premiu Magnesia litera, fiind tradus apoi în numeroase limbi. Este povestea a cinci femei din trei generaţii care trăiesc la adăpostul munţilor şi al străvechilor tradiţii mongole. Întâmplările povestite compun un adevărat mozaic şi îl introduc pe cititor în atmosfera inimitabilă şi mai puţin cunoscută a societăţii mongole.

 

Ora 15.00 – Dezbatere: Trenduri în literatura și cultura cehă contemporană

Participă: Kateřina Tučková (autoarea romanului Dumnezeițele din Moravia), Tomáš Zmeškal (autorul romanului Scrisoare de dragoste în scriere cuneiformă), Martin Vopěnka, Roman Ráž

Moderatoare: Luminița Corneanu (critic literar)

Scriitorii prezenţi la dezbatere vor vorbi despre tendințele contemporane din literatura cehă, despre cei mai apreciați autori cehi, în Republica Cehă şi peste hotare, despre fenomenul bestseller-ului „de acasă” și succesul internațional şi, nu în ultimul rând, despre situația relațiilor romano-cehe pe plan literar și a traducerilor bilaterale.

Moderatoarea panelului, criticul literar Luminiţa Corneanu, a fost implicată în organizarea prezenţei României, ca ţară invitată, în 2012, la târgul internațional „Lumea Cărţii” de la Praga.

 Ora 17.00: Întâlnire cu scriitorul Tomáš Zmeškal și lansarea romanului Scrisoare de dragoste în scriere cuneiformăScrisoare de dragoste in scriere cuneiforma_coperta1

Participă: Ștefania Nalbant (Curtea Veche Publishing), T.O. Bobe (scriitor), Svetlana Cârstean (poetă)

Moderator: Mircea Dan Duță (traducătorul cărții)

Tomáš Zmeškal și-a dovedit impresionanta forță artistică chiar din romanul său de debut, Scrisoare de dragoste în scriere cuneiformă, retrospectivă postmodernă a unei jumătăți de veac post-belice în fosta Cehoslovacie, respectiv în Cehia, titlu recompensat cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (2011). Alături de cunoscutul prozator ceh se vor afla şi doi dintre reprezentanții postmodernismului românesc, scriitorul T.O. Bobe și poeta Svetlana Cârstean.

 Romanul de debut al lui Tomáš Zmeškal este saga unei familii din Cehoslovacia comunistă, o poveste despre onoare, iubire, curaj, sacrificiu, moralitate, mituri, punctată ici-colo cu mici accente fantastice. Întâmplările se petrec între sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi începutul anilor ’90, dar sunt relatate în manieră postmodernistă, fără respectarea unei cronologii precise. Cititorul are în faţa ochilor pasaje disparate, ca piesele unui puzzle, care pot fi citite şi îmbinate aproape oricum, modelul evident fiind Şotronul lui Cortázar. Titlul romanului face referire la prilejul cu care s-au îndrăgostit cei doi protagonişti, luând parte la un curs de hitită.

 Tomáš Zmeškal este unul dintre cei în vogă autori cehi contemporani. S-a născut în 1966 la Praga, mama sa fiind de naţionalitate cehă, iar tatăl, originar din Congo. Părăseşte Cehoslovacia în 1987, îndreptându-se către Londra, unde studiază limba şi literatura engleză la prestigioasa universitate King’s College. Revine în Cehia după căderea comunismului şi alege o carieră de dascăl, predând mai întâi la Universitatea Carolină şi ulterior devenind profesor de liceu. Debutează în 2008 cu romanul Scrisoare de dragoste în scriere cuneiformă, volum foarte bine primit atât de public, cât şi de critica literară, fiind încununat cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene şi Premiul Josef Škvorecký. A mai publicat de asemenea volumele Životopis černobílého jehněte (2009) şi Sokrates na rovníku (2013).

Dumnezeitele din Moravia_Coperta1Ora 18.00 – Întâlnire cu scriitoarea Kateřina Tučková și lansarea romanului Dumnezeițele din Moravia

Participă: Anca Irina Ionescu (traducătoarea cărții), Simona Sora (scriitoare), Ștefania Nalbant (Curtea Veche Publishing)

Moderator: Mircea Dan Duță (traducător)

O întâlnire cu KateřinaTučková, una dintre cele mai de succes prozatoare aparţinând noii generaţii de prozatori cehi, urmată de o lectură publică din romanul Dumnezeițele din Moravia, un volum care s-a vândut, în mai puţin de un an de la apariţie, în peste 50. 000 de exemplare.

În Carpații Albi, distanțele mari și izolarea au făcut posibilă păstrarea vreme de secole a unei vechi tradiții magice, aceea a dumnezeițelor: ele erau vindecătoare, cunoscătoare ale ierburilor medicinale, puteau citi viitorul și refuzau să acționeze altfel decât în numele binelui. Dora Idesová este ultima descendentă a unei familii de dumnezeițe, dar nu este continuatoarea lor; în urma unor întâmplări dramatice, ea a crescut într-un orfelinat. Dora este etnograf, tradiția dumnezeițelor i se pare demnă de a fi studiată fără granițe ideologice, dar pentru ea nu poate fi un mod de viață. Pe măsură ce studiile ei avansează, Dora descoperă că evenimentele care i-au influențat viața nu au stat sub semnul hazardului, ci al înfruntării dintre bine și rău.

Romanul pseudo-documentar Dumnezeițele din Moravia a fost evenimentul literar al anului 2012 în Republica Cehă. Atingând teme de istorie recentă comune țărilor din fostul bloc comunist (politizarea și folosirea psihiatriei ca instrument de represiune, abuzurile și abrutizarea din orfelinate), cartea poate fi citită ca o pledoarie pentru păstrarea tradiției magico-religioase în afara imixtiunilor ideologice, pe de-o parte, și ca un manifest pentru asumarea trecutului, oricât de traumatic ar fi el, pe de altă parte. Talentul exploziv al Kateřinei Tučková a atras atenția și pe plan internațional, Dumnezeițele din Moravia fiind deja sau aflându-se pe cale de a fi tradus și în germană, polonă, slovenă, bulgară și ucraineană. Romanul a fost deasemenea recompensat cu Premiul Josef Škvorecký, Premiul pentru Bestseller Ceh, Premiul Magnesia Litera, Premiul Cititorilor oferit de editura Kosmas și Premiul Cititorilor de Carte Cehă.

invitatii-[bookfest]-cehi-i05

 Ora 19.00 – Autori cehi la Curtea Veche Publishing

Participă: Kateřina Tučková (autoarea romanului Dumnezeițele din Moravia), Tomáš Zmeškal (autorul romanului Scrisoare de dragoste în scriere cuneiformă), Ștefania Nalbant (Curtea Veche Publishing), Mircea Dan Duță (traducător), Helliana Ianculescu (traducător), Anca Irina Ionescu (traducător)

Moderatoare: Gabriela Georgescu

Curtea Veche Publishing acordă o deosebită atenție în programul său editorial literaturii europene contemporane, interesul deosebit pentru literatura cehă de astăzi concretizându-se prin proiectul CARTEA CEHĂ.

Detalii despre criteriile ce stau la baza alegerii titlurilor și autorilor, într-o interesantă dezbatere moderată de Gabriela Georgescu, avându-i ca invitați pe reprezentanții editurii, precum și pe cunoscuţii traducători români din literatura cehă Anca Irina Ionescu, Helliana Ianculescu și Mircea Dan Duță.

 

Sâmbătă, 23 mai

 

Ora 17.00 – DEZBATERE – Václav Havel, Dizident într-un univers absurd

Participă: Emil Constantinescu (fost Președinte al României), Adrian Cioroianu (istoric), Iulia Popovici (critic de teatru), František Zachoval (directorul Centrului Ceh)

Moderator: Matei Martin (jurnalist cultural)

Scena Agora / Pavilion C4

 

Duminică, 24 mai

 

Povestiri din Mala Strana_Coperta1Ora 12.00 – Lansarea de la 12: Povestiri din Malá Strana de Jan Neruda

Participă:Jiřina Vyorálková (Centrul Ceh), Anca Irina Ionescu (îngrijitor de ediție)

(dublă lansare, alături de Karel Hynek Mácha, Pagini alese. Versuri şi proză. Editura Universităţii din Bucureşti,2015)

 Volumul Povestiri din Malá Strana (traducere de Lia Toader și Dragoș Vrânceanu, ediție îngrijită de  Anca Irina Ionescu), apărut în 1878, este o construcție caleidoscopică, alcătuită din treisprezece povestiri la prima vedere fără legătură, cu personaje care migrează dintr-o povestire într-alta, iar acțiunile unora dintre ele, aparent benigne, au consecințe nebănuite. Cu un umor amar și un spirit de observație acut, Neruda folosește aceste povestiri pentru a explora teme de mare actualitate în epocă și, pentru el, teme de activism politic și cultural.

 

Ora 13.00 – DEZBATERE – Bohumil Hrabal, Povestitorul de la Tigrul de Aur

Participă: Mircea Cărtărescu (scriitor), Filip Florian (scriitor), Anca Irina Ionescu (trăducătoare), Sorin Paliga (traducător),František Zachoval (Directorul Centrului Ceh București)

Moderatoare: Luiza Vasiliu (jurnalist cultural)

Scena Agora / Pavilion C4