Vineri, 15 mai 2015, România sărbătorește, alături de întreaga lume, Food Revolution Day, alăturându-se inițiativei lui Jamie Oliver de a sărbători plăcerea de a găti și de mânca sănătos. Anul acesta, miza celebrului bucătar este introducerea educației alimentare ca materie de studiu în școli, așa că a lansat o petiție online ce a fost semnată până în acest moment de peste 843.000 de persoane.

În plus, el îi provoacă pe profesorii și părinții responsabili să susțină pentru cei mici de Food Revolution Day un atelier de pregătire a unui sandviș special, a cărui rețetă a creat-o pentru această ocazie (Sandviș înghesuit – Squash it Sandwich)recipe

România se află pe locul 3 în Europa la obezitate, cu 50% din populație supraponderală și 25% obeză. Un sfert dintre copiii români și 18% dintre tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani sunt obezi. În întreaga lume, există peste 42 de milioane de copii sub vârsta de 5 ani supraponderali sau obezi.

Cei 30 de ambasadori Food Revolution Day România, alături de voluntarii din toată țara, pregătesc numeroase evenimente dedicate copiilor, multe dintre ele în școli și grădinițe, pentru a încuraja preocuparea adulților de a aduce educația alimentară mai aproape de copii – maijos puteți găsi și lista acestora.

Petiția lui Jamie Oliver a fost inițiată pe data de 29 martie, cu mesajul Semnează și dă mai departe! (Sign it – Share it) și este adresată liderilor și guvernelor țărilor din G20 pentru a-i sensibiliza cu privire la introducerea în școli a unui modul obligatoriu de educație alimentară. De atunci, a strâns deja peste 843.000 de semnături din 182 de țări și numărul este în creștere pe site-ul oficial, foodrevolutionday.com. Țelul lui Jamie este acela de a ajunge la data de 15 mai la un milion de semnături din întreaga lume.

Campaniei i s-au alăturat și numeroase personalități din întreaga lume. Cântăreții Ed Sheeran și Paul McCartney, care au răspuns pozitiv provocării lansate de Jamie, au compus o melodie despre alimentația sănătoasă, care va fi lansată oficial chiar de Food Revolution Day, pe 15 mai.

„Este esențial să înarmăm generațiile viitoare cu abilitățile de care au atâtanevoie pentru a trăi vieți mai sănătoase, mai fericite și mai productive. Cred cu tărie că acesta este dreptul fiecărui copil și sper că sunteți de acord cu mine. Educația culinară va face o mare diferență în viețile viitoarelor generații, așa că vă invit să ne ajutați!”, spune Jamie Oliver.Food Revolution Day_1304

Mișcarea Food Revolution a fost inițiată de faimosul bucătar Jamie Oliver, protagonist al unor numeroase show-uri TV culinare și autor al unei serii întregi de cărți, pentru a lupta cu obezitatea din şcolile americane, după succesul înregistrat în Marea Britanie prin „Ministry of Food”, cea mai amplă campanie naţională de încurajare a oamenilor să renunţe la mâncarea de tip fast food şi să se întoarcă la obiceiul sănătos de a găti. La baza acestor iniţiative stau reţetele extrem de accesibile din volumul „Jamie’s Ministry of Food” („Jamie, ministrul hranei sănătoase”, Curtea Veche Publishing, 2012) – tradus în Statele Unite ca „Jamie’s Food Revolution”, prin care Jamie Oliver vrea să demonstreze că „oricine poate învăţa să gătească în 24 de ore”.

Food Revolution Day este un eveniment global organizat de Fundația Jamie Oliver. Într-oeconomiseste_cu_jamie_coperta1 singură zi, mii de participanți, printre care se află părinți, educatori, activiști, bucătari și simpli iubitori de mâncare, se vor înarma cu instrumentele și cunoștințele necesare pentru a face alegeri sănătoase în viață.

Inițiativa nu este nici prima, nici singura de acest gen. De curând, Jamie Oliver a pornit o campanie împotriva irosirii mâncării și a propus numeroase soluții în volumul “Economisește cu Jamie” (Curtea Veche Publishing, 2014), în care ne arată că a venit timpul să ducem mâncarea la un alt nivel, cumpărând isteț, gătind inteligent și irosind mai puțin.

Curtea Veche Publishing susține Food Revolution Day, doi dintre ambasadorii mișcării (Miruna Meiroșu și Valentina Roman) făcând parte din echipa editurii.

Mai jos, lista evenimentelor organizate în țară de ambasadorii Food Revolution România:

Vineri, 15 mai 2015

Bistrița:

1)      Atelier de gătit pentru copii: deserturi fără zahăr

Loc şi oră de desfășurare: ora 15.30, Hotel Metropolis, Bistrița-Năsăud

Organizator: Maria Orașanu-Negrusa

2)      Atelier de gătit pentru copii – Sandvișul înghesuit al lui Jamie Oliver (Squash-it Sandwich)

Loc de desfășurare: Grădiniţa cu Program Prelungit nr.3, Bistrița-Năsăud, acces limitat

Organizator: Lorena Someșan / Andreea Roșca

3)      Atelier de gătit pentru copii – Sandvișul înghesuit al lui Jamie Oliver (Squash-it Sandwich)

Loc de desfășurare: Grădiniţa Smile, Bistrița-Năsăud, acces limitat

Organizator: Lorena Someșan / Polixenia Vlad

 

Brașov:

Atelier de gătit pentru copii – Sandvișul înghesuit al lui Jamie Oliver (Squash-it Sandwich)

Loc de desfășurare: Grădiniţa Heidi și Școala Jules Verne, Bistrița-Năsăud, acces limitat

Organizator: Daiana Colceriu

 

Bucureşti:

1)    Atelier de gătit pentru copii – Sandvișul înghesuit al lui Jamie Oliver (Squash-it Sandwich) și limonadă cu mentă

Loc şi oră de desfășurare: ora 18.00, C’est Rigolo, București, taxă de participare: 30 ron/copil

Organizator: Mary Balaban

2)      Atelier de grădinărit pentru copii

Loc de desfășurare: Centrul Sfântul Pantelimon, intrare liberă

Organizator: Raluca Vasile

 

Cluj-Napoca:

1)    Food Revolution Day la Cora Cluj-Napoca: Atelier de nutriție și gătit pentru copii – Sandvișul înghesuit al lui Jamie Oliver – cu nutriționistul Lorena Someșan (ora 10.00), Jocuri pentru copii – De ce mănânc sănătos – Dr. Mădălina Indrie (ora 17.00)Demonstrație de gătit și degustare (ora 18.30)

Loc şi oră de desfășurare: Hypermarket Cora, raion gastronomie, intrare liberă.

Organizator: Lorena Someșan

2)      Ateliere de gătit și colorat

Loc şi oră de desfășurare: ora 9.30, Gradiniţa Micul Prinţ, Cluj-Napoca, intrare liberă

Organizator: Adela Raluca Moldovan

3)      Atelier de gătit pentru copii – Sandvișul înghesuit al lui Jamie Oliver (Squash-it Sandwich)

Loc şi oră de desfășurare: Școala Gimnazială Nicolae Titulescu, acces limitat

Organizator: Adela Raluca Moldovan

4)      Atelier de gătit pentru copii – Sandvișul înghesuit al lui Jamie Oliver (Squash-it Sandwich)

Loc şi oră de desfășurare: Școala Elf, acces limitat

Organizator: Adela Raluca Moldovan

 

Iași:

Atelier de nutriție și gătit pentru copii – Sandvișul înghesuit al lui Jamie Oliver (Squash-it Sandwich) și un desert delicios din fructe

Loc şi oră de desfășurare: ora 15.00, Centrul de zi Sfânta Marina (Fundatia Solidaritate şi Speranţă), acces limitat

Organizatori: Dana Burlacu Visternicu,Roxana Ichim, Maria Petrea

Timişoara:

Atelier de gătit sănătos – Sandvișul înghesuit al lui Jamie Oliver cu chifle și pizza bio

Loc şi oră de desfășurare: ora 13.00, Kiz Club Timişoara, acces limitat

Organizator: Daiana și Cosmin Ordean Boc

 

Sâmbătă, 16 mai 2015

Bucureşti:

1)    Food Revolution Day – Verona Garden Party; workshop pentru copii “Școala de Nutriție și stil de viață sănătos”

Loc şi oră de desfășurare: orele 10.00-13.00, Grădina Verona (Cărtureşti), intrare liberă

Organizator: Raluca Vasile

2) Grand Breakfast Party on Food Revolution Day (16-17 mai)

Loc de desfășurare: Grow Up, București, intrare pe baza unei taxe de participare (40 lei/ părinte + 1 copil; 50 lei/familie + 1 copil, 60 lei/familie + 2 copii)

Organizator: Daniela Mișcov