Curtea Veche Publishing vă invită pe 21 mai 2015, ora 14:30, în Sala P.P.Negulescu (str.Spiru Haret 8, parter) la o dezbatere pornind de la cartea “Patrie română, ţară de eroi”, găzduită de Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti.

La eveniment vor participa autoarea volumului, Simona Preda, și scriitoarea Doina Jela, care coordonează Colecția ACTUAL la Curtea Veche Publishing.

patrie_romana_cop_1Ceea ce ne oferă Simona Preda în această carte fascinantă este o călătorie în interiorul propagandei pentru copii din România comunizată, o analiză riguroasă şi de o admirabilă adâncime, a instituţiilor, metodelor şi simbolurilor aferente, care aveau ca scop ceea ce propaganda numea plămădirea omului nou. Cu talent narativ şi acurateţe conceptuală, autoarea ne invită să înţelegem cum se construia matricea emoţională a angajamentului comunist încă din anii copilăriei.

Scopul era, evident, denigrarea şi demolarea a tot ce ţinea de „trecutul negru“. Prindea fiinţă cultura alternativă a noii formaţiuni, cu miturile, arhetipurile, comandamentele şi obsesiile ei. […] 
În spatele acestei cărţi se află munţi de lecturi. Simona Preda discută literatura de copii a anilor ’50, mitografiile sovietice ori de inspiraţie sovietică. Între acestea, legenda pionierului-erou, micul delator Pavlik Morozov. Ceea ce ni se inocula prin acel mit era devotamentul total pentru partidul-stat. Ni se sugera că nu poate exista loialitate reală decât pentru cauza sacralizatului Partid. Timp în care, acasă, ni se spunea să ne ţinem gura, să nu povestim nimic din ceea ce auzeam că-şi spun, ori îşi şoptesc, părinţii noştri.”,
afirma Vlad Tismăneanu.cvp-45

 Evenimentul va avea loc începând cu ora 14.00, la Romexpo București (pavilion C2), unde veți avea prilejul să vedeți și o expoziție de carte ACTUAL, cu vânzare, la prețuri reduse.

Colecția ACTUAL  aniversează  anul acesta 12 ani, timp  în care a adunat 54 de titluri, majoritatea semnate de cei mai reputați jurnaliști și publiciști români ai momentului.

 SIMONA PREDA (n. 1978, Piatra-Neamţ), licenţiată în Filosofie (Universitatea din Bucureşti, 2003) şi în Istorie (Universitatea din Bucureşti, 2007), absolventă de Master în Istoria Ideilor şi Mentalităţilor (Universitatea din Bucureşti, 2006), doctor în Istorie cu teza „Literatura istorică pentru copii în România comunistă. Paradigma omului nou“ (conducător ştiinţific — Prof. univ. dr. Lucian Boia), Şcoala Doctorală a Universităţii din Bucureşti, 2011. Articole în numeroase publicaţii, printre care Buletinul Centrului, Muzeului şi Arhivei Istorice a Evreilor din România, revista Argesis, Studii şi comunicări etc. Lucrarea de faţă reprezintă o amplă prelucrare a tezei de doctorat şi totodată debutul editorial al autoarei.2

În cadrul evenimentului veți putea viziona și filmul documentar “Povestiri din Bărăgan. Amintiri din Siberia românească”, realizat de Valeriu Antonovici și Claudia Florentina Dobre. Mai multe detalii puteți afla din următorul link.