Carton Eticheta regala - tinuta-03

Nici nu am început bine noua săptămână și ne gândim deja la evenimentele ce vor urma!
Dacă ați primit o invitație specială și nu știți ce presupune dress code-ul “white tie”, v-am pregătit o ilustrație inspirată de volumul “Eticheta regală” de Sandra Gătejeanu Gheorghe. 

Volumul de faţă nu este un manual de stil. El este un fel discret de a ne pune oglinda în faţă. Niciunul dintre noi nu se naşte cu eticheta în sânge. Nu este o rușine ori o crimă faptul că greşim în comportamentul faţă de noi înşine, faţă de ai noştri sau faţă de societate. Ruşine este să nu deschizi paginile unei astfel de cărţi şi să te încăpăţânezi să crezi, în ciuda evidenţei, că ai dreptate, refuzând să devii mai bun.

(Alteţa Sa Regală Principele Radu al României)

Este esenţial să înţelegem că eticheta nu e un concept perimat sau demodat şi că protocolul, ceremonialul, precăderea nu pot fi ignorate sub pretextul că în secolul XXI nu au ce căuta reglementări „restrictive“, cum sunt cele cerute de protocol. Eticheta este flexibilă şi evoluează constant în raport cu transformările sociale şi politice. Ceea ce contează este să înţelegem că re-spectarea regulilor protocolare reprezintă oricând o condiţie pentru reuşita evenimentelor private sau a celor oficiale.

(Sandra Gătejeanu Gheorghe, director de protocol al Casei Regale a României)

Ilustrație realizată de Silvana Frînculescu.