aproape_de_scena_george_banu_coperta_1

Renumitul profesor si om de teatru George Banu a fost laureat cu Marele Premiu al Academiei Franceze pentru Francofonie, find primul intelectual român care a obținut această distincție.

Marele Premiu al Francofoniei este o distincţie acordată anual de Academia Franceză cu scopul de a aduce omagiu „operei unei persoane francofone care, în ţara sa sau la nivel internaţional, a contribuit în mod excepţional la menţinerea şi îmbogăţirea limbii franceze”. Ceremonia de decernare a premiului va avea loc in septembrie la Academia Franceza. George Banu este stabilit în Franţa din anul 1973.

Excelenţa Sa domnul François Saint-Paul, Ambasadorul Franţei în România, i-a adresat un mesaj de felicitare domnului Banu:

« Îmi face o deosebită plăcere să îi adresez domnului George Banu cele mai calde felicitări şi să ii urez succes pe viitor. Cred ca George Banu, asemeni altor nume celebre, dintre care îi voi cita pe Cioran, Eliade şi Brâncuşi, pune în evidenţă frumoasele relaţii franco-române, precum şi împletirea a două culturi care nu au încetat niciodată să se îmbogăţească reciproc.”

Aproape de scenă. Eseuri și mărturii (Curtea Veche Publishing, 2013) cuprinde textele de critică teatrală ale renumitului teatrolog și eseuri scrise de colaboratorii volumului despre criticul de teatru George Banu.

George Banu are multe bagaje: mii de pagini scrise, zeci de cărţi editate sau personale, mii de spectacole văzute cu frenezia spectatorului insaţiabil. Ce ar însemna pentru George Banu să uite? Să treacă oare pragul miraculos şi improbabil care îl separă de înţelegerea spectacolului propriei sale vieţi, pentru a deveni, în acelaşi timp, spectator, actor şi autor al unui insondabil mister? (Basarab Nicolescu)