Anul acesta, cu ocazia Zilei Universale a Iei, Curtea Veche Publishing sărbătorește alături de cititorii săi unul dintre cele mai frumoase simboluri ale tradiției românești. Astfel, scoatem la iveală, aici și pe pagina de Facebook, fotografii speciale în care reginele României sunt surprinse purtând straie românești.

Fascinate de obiceiurile țării noastre și pentru a-și manifesta iubirea pentru popor, reginele României au purtat întotdeauna cu mândrie costumul tradițional, dovadă fiind declarațiile și imaginile ce pot fi regăsite în volume precum: “Fluturi sărutându-se” de Carmen Sylva, “Poveştile Reginei Maria a României” și “Poveştile Unei Regine” de Carmen Sylva (Curtea Veche Publishing).

Regina Elisabeta, ce obișnuia să scrie sub pseudonimul Carmen Sylva, purta veșminte românești în cadru restrâns, la reședința sa de la Sinaia, mizând pe un stil cât mai simplu și fără podoabe, în timp ce Regina Maria potrivea diverse accesorii pentru a aduce bluza românească în actualitatea publică a acelor vremuri. Cu mândrie și demnitate, în combinație cu fuste lungi și cu bijuterii regale atent potrivite, Majestatea Sa a transmis și fiicelor sale bucuria de a purta ii.

Fineţea, eleganţa materialelor folosite şi croiul pieselor de port românesc au fost foarte apreciate de-a lungul timpului, atât în țara noastră cât și peste hotare, și mă bucur să văd că femeile din ziua de astăzi își reamintesc, chiar și pentru o zi, de valoarea iei românești. Cred cu tărie că din garderoba tuturor doamnelor sau tinerelor domnișoare nu trebuie să lipsească ia – element vestimentar potrivit oricărei tipologii feminine! declară Valentina Roman, PR Specialist la editura Curtea Veche.

Ziua Universală a Iei tradiționale românești a fost propusă în anul 2013 de comunitatea online „La Blouse Roumaine” și a ajuns, într-un timp destul de scurt, să fie sărbătorită la nivel mondial de către românii de pretutindeni, sub sloganul: “Impreună putem transforma ia românească în brand de ţară.”

Carmen Sylva 16_cr

Carmen Sylva4

CarmenSylva11

maria cu copiii basm

maria cu familia

mihai cu bunica

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Puiupg33