Astăzi, 16 mai, întreaga lume a sărbătorit Food Revolution Day, ziua propusă de îndrăgitul bucătar britanic Jamie Oliver pentru a sărbători plăcerea de a găti și de mânca sănătos. Entuziasmul fanilor lui Jamie în fața mișcării a fost surprinzătoare, România fiind în acest an, la momentul scrierii acestui articol, a cincea țară ca număr de participanți (aproape 12.000), depășind țări cu o populație mult mai numeroasă (China, Brazilia) sau cu o cultură culinară mult mai dezvoltată (Italia).

De Food Revolution Day, canalul de YouTube al lui Jamie Oliver (FoodTube), a găzduit o demonstrație live de gătit a bucătarului, care a reușit astfel să prepare simultan alături de sute de mii de oameni din întreaga lume o rețetă inedită: salata-curcubeu împachetată (Rainbow Salad Wrap).

Food Revolution Day a fost sărbătorită în România prin diferite tipuri de evenimente gastronomice, de la târguri de profil până la simple cine cu prietenii. Jamie Oliver a încurajat organizarea de evenimente dedicate gătitului sănătos pentru copii, familii și la locurile de muncă.

La Curtea Veche Publishing, unde suntem colegi cu doi dintre Ambasadorii Food Revolution România (Miruna Meiroșu și Valentina Roman), am gătit astăzi salata lui Jamie Oliver, ne-am distrat și ne-am răsfățat cu această combinație extrem de interesantă pe care v-o recomandăm cu drag:

1.Rainbow-salad-wrap_champion-recipe_Copyright-Matt-Russell

Salată curcubeu împachetată (6 porții)

Această salată este colorată, foarte gustoasă, iar prepararea ei este foarte distractivă.

Poţi să foloseşti alte fructe sau legume ori poţi renunţa la lipii şi să serveşti salata ca atare.

Ingrediente: 2 sfecle (de culori diferite dacă este posibil), 2 morcovi, 150 g varză albă, 1 pară tare, ½ legătură de mentă, ½ legătură de pătrunjel, 6 lipii de tortilla.

Pentru dressing: 50 g brânză feta, 5 linguri de iaurt, ½ lingură de muştar englezesc, 3 linguri de oţet, 2 linguri de ulei de măsline.

Preparare:

Spală în apă rece sfecla şi morcovii, frecându-le bine pentru a îndepărta tot pământul. Rade morcovii şi sfecla, toacă fin varza, după care pune-o în acelaşi castron. Scoate sâmburii din pară, rade-o, taie mărunt menta şi frunzele de pătrunjel şi adaugă-le în salată. Pune ingredientele pentru dressing într-un borcan, închide-l cu un capac şi agită-l bine. Gustă dressingul şi mai pune iaurt, ulei sau oţet după gust. Toarnă o mare parte din dressingul obţinut peste salată. Ţine minte că în orice moment poţi adăuga mai mult, însă nu poţi să scoţi, aşa că ai grijă. Pune salata în două lipii şi presară deasupra puţină brânză feta sfărâmată. Rulează lipiile şi serveşte.

collage2