Cu ocazia sărbătoririi Zilei Franței (14 iulie), premierul francez Jean-Marc Ayrault s-a aflat pentru două zile (11-12 iulie) în România. În delegația franceză au fost invitați și oameni de cultură de origine română, doi dintre aceștia fiind colaboratori ai editurii: Basarab Nicolescu, Președinte CIRET, valoros autor și coordonatorul colecției “Știință, spiritualitate, societate” la Curtea Veche Publishing și celebrul teatrolog George Banu, membru fondator CIRET, al cărui volum “Alături de scenă. Critic martor, pedagog implicat” va fi publicat la sfârșitul lunii septembrie.

Basarab Nicolescu, George Banu, Radu Mihăileanu și Anina Ciuciu au fost invitații lui Jean-Marc Ayrault pentru a reprezenta, în delegația Franței în România, seria întreagă de personalități franco-române ce au sudat, de-a lungul timpului, punți culturale între România și Franța.

Imagine din timpul dineului oferit de Prim-Ministrul român Victor Ponta în onoarea Primului-Ministru al Republicii Franceze, Jean-Marc Ayrault, la Vila Dante din București pe 11 iulie 2013. De la stânga la dreapta: Radu Mihăileanu (cineast), Victor Ponta, Anina Ciuciu (studentă la Sorbona și autoarea cărții “Je suis Tzigane et je le reste”), Jean-Marc Ayrault, Basarab Nicolescu (fizician și filizof) și George Banu (teatrolog).

 

Basarab Nicolescu (n. 1942) trăieşte în Franţa din 1968. Este fizician onorific la CNRS, Franţa, profesor la Universitatea „Babeş-Bolyai“, Cluj-Napoca, Membru de Onoare al Academiei Române, Profesor Extraordinar la Universitatea din Stellenbosch (Africa de Sud), Fellow la Stellenbosch Institute for Advanced Study (STIAS), Doctor honoris causa —Universitatea din Veracruz (Mexic), Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea „George Bacovia“ din Bacău şi Universitatea „Vasile Goldiş“ din Arad. Specialist în teoria particulelor elementare, autor a peste 130 de articole publicate în reviste ştiinţifice internaţionale de mare prestigiu, Basarab Nicolescu este, de asemenea, personalitatea majoră, pe plan mondial, a transdisciplinarităţii, fondator şi preşedinte al Centrului Internaţional de Cercetări şi Studii Transdisciplinare (CIRET), Paris. Este fondator şi director al colecţiilor Transdisciplinaritate (Rocher, Monaco), Românii din Paris (Oxus, Paris), Ştiinţă şi Religie şi Ştiinţă, Spiritualitate, Societate (Curtea Veche Publishing, Bucureşti), redactor-şef al revistei internaţionale Transdisciplinary Journal of Engineering & Science, USA, director al revistelor internaţionale Transdisciplinarity in Science and Religion şi Transdisciplinarity Studies — Science, Spirituality, Society, România.

George Banu (n. 1943) este stabilit în Franța din 1973. Reputat teatrolog și profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris, este în aceeași măsură un eseist cunoscut. În 1981, publica volumul de referință Costumul de teatru și cartea Brecht ou le petit contre le grand (Premiul Criticii dramatice). Între anii 1990-2001 a fost directorul artistic al Academiei Experimentale a Teatrelor, iar între anii 1994-2001 a fost președintele Asociației Internaționale a Criticilor. George Banu a primit de trei ori Premiul pentru cea mai buna carte de teatru în Franta; a obținut premiul de excelență UNITER și Premiul Prometeu 2007. Este președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru și Doctor Honoris Causa al mai multor universități europene.

Sursă foto George Banu.

 

Într-un interviu acordat postului Radio France Internationale, premierul francez Jean-Marc Ayrault a vorbit și despre rolul jucat de cultură în imaginea României din Franța:

“ (…) consider că trebuie să repetăm că Franţa şi România au multe lucruri în comun şi au multe de făcut împreună. Am inaugurat ieri liceul francez Anna de Noailles, care este un liceu minunat. Cooperarea dintre ţările noastre şi munca de teren au făcut posibilă această iniţiativă, numele liceului fiind ales în onoarea unei personalităţi foarte cunoscute în Franţa, Anna de Noailles, care a prilejuit şi crearea unui premiu literar, premiul Femina. Ştim toţi că era de origine română, la fel ca mulţi alţi artişti, mulţi cercetători sau alte personalităţi. Mă gândesc, desigur, la teatru, la Eugen Ionescu, la pictură, la cercetare, la literatură, prin Cioran… Şi aceste personalităţi reprezintă o parte a României. Eu doresc să-i educ pe francezi, să le explic faptul că România este o ţară mare, cu 20 de milioane de locuitori care au numeroase calităţi. Avem o şansă enormă să-I avem aproape şi ar fi mare păcat să nu contribuim împreună la dezvoltarea Europei.

RFI: Din delegaţia dumneavoastră fac parte şi oameni de cultură, precum George Banu, Radu Mihăileanu, Basarab Nicolesco, care v-au însoţit în această vizită. Francofonia se manifestă activ în România, datorită acţiunilor întreprinse de ambasadă, de Institutul Francez, de anumite medii de presă, cum ar fi revista Regard, RFI. În România a fost inaugurat un nou liceu francez. Cum vă propuneţi să daţi un impuls francofoniei, pentru a fi încă şi mai dinamică?

Răspuns: Foarte concret: chiar am evocat acest subiect în discuţia avută cu oamenii de cultură. O iniţiativă ar fi să organizăm conferinţe cu participarea unor scriitori, unor personalităţi din lumea teatrului, sau diverse manifestări cu ocazia cărora trupe sau companii teatrale franceze pot susţine spectacole în România, în timp ce artiştii români pot organiza manifestaţii culturale similare în Franţa, pentru a se face cunoscute. Apreciez că aceste iniţiative s-au bucurat de un mare succes de fiecare dată când au fost puse în aplicare. La fel şi în cazul cinematografiei. Ce trebuie să facem este să luăm iniţiativa. Artiştii francezi pregătesc, pentru anul viitor, anul culturii franceze în România. Se iau deja multe iniţiative, trebuie doar să le amplificăm şi să încurajăm interacţiunile, schimbul de experienţă care se bazează pe oameni. Francofonia nu trebuie să rămână un cuvânt pompos, ci trebuie fructificat prin întâlniri între culturi, inclusiv prin întâlniri ale tinerilor.”

Interviul îl puteți citi în întregime pe site-ul RFI România.