De curând, am adăugat o nouă carte regală colecției noastre, de data aceasta un album dedicat Majestății Sale Reginei Ana a României. “Ana. Portretul Reginei” de ASR Principele Radu al României a fost lansată chiar de 1 martie și cuprinde, alături de fotografii originale, însemnările personale ale Alteței Sale.

Astăzi, avem onoarea de a vă prezenta câteva rânduri scrise chiar de ASR Principele Nicolae, însemnări prețioase pentru care îi mulțumim Alteței Sale.

 

 

Bunica mea, Regina Ana a Romaniei, este o doamnă de mare caracter. Îţi poţi da seama, doar uitându-te la ea, că are o personalitate puternică şi chiar jucăuşă uneori.

Când mă gândesc la bunica, mă gândesc la simţul aventurii, la zburdălnicia ei şi la râsul sănătos. În copilărie, am avut cu ea o relaţie specială şi apropiată, care cred că s-a înfiripat încă din clipa în care m-am născut. De-a lungul anilor, ne-am aventurat în tot soiul de expediţii, pe vremea când locuiam la Geneva, fie că luam maşina şi mergeam să vedem nişte obiective interesante, fie că descopeream drumuri ascunse către anumite destinaţii sau căutam locuri noi de pescuit. Pe scurt, nu se dădea în lături de la nimic, şi totul de dragul distracţiei şi al aventurii. Îmi amintesc cum, într-un an, — nu cred să fi avut mai mult de zece ani — mi-am amintit de Puy du Fou, acel parc din Franţa de lângă Nantes, unde fusesem cu bunicii mei cu nişte ani în urmă, într-una dintre vacanţele şcolare din Elveţia. Nici n-am apucat să spun că mi-ar plăcea să-l mai văd o dată, că bunica a şi venit a doua zi cu propunerea să mergem. Am tot insistat că nu este cazul, dar, fiind o fire extrem de hotărâtă şi de voluntară, m-a pus imediat la punct şi a doua zi biletele erau deja rezervate. Zis şi făcut. Ne-am făcut bagajele, iar bunicul ne-a condus la gară la Geneva. Având acel simţ al aventurii în sânge, a ştiut exact cum să-şi distreze nepotul şi, pentru prima dată în viaţa mea, am mers singur cu bunica într-o excursie prin Franţa, în ceea ce s-a dovedit a fi călătoria vieţii noastre. Am mers mai întâi la cuşetă cu primul tren, care ne-a dus până la Lyon, iar de acolo am luat un altul către Nantes. Aceasta a fost prima mea călătorie lungă cu trenul şi prima călătorie pe care o făceam doar noi doi. Aşa este bunica mea: spontană şi oricând gata să treacă la fapte. Iar acesta este doar un mic exemplu pentru a pune în lumină lucrurile pe care le făceam împreună, în timp ce alţii pescuiau sau jucau golf, lucruri pe care tot ea m-a învăţat să le fac de-a lungul timpului.

Un alt lucru pentru care îmi admir foarte mult la bunica este faptul că întâlnirea ei cu bunicul meu s-a produs într-o perioadă dificilă nu doar pentru Europa, dar în mod special, pentru Rege, care fusese exilat cu doar un an înainte s-o cunoască. Faptul că ea a acceptat să-i fie alături, chiar şi în aceste condiţii, spune multe despre curajul şi despre caracterul ei. Rolul său a fost, aşadar, mult mai complex decât cel al unei soţii care-şi sprijină soţul de-a lungul unui trai normal. Ea a trebuit să preia ataşamentul emoţional faţă de ţara a cărei Regină devenise, dar pe care nu a avut prilejul să o cunoască decât în anii ’90. Nu ştiu câte alte lucruri au avut în comun la început bunicii mei, dar cred că printre lucrurile care i-au unit de-a lungul timpului se numără pasiunea pentru aventură, independenţa, plăcerea şofatului şi bucuria de a călători. Din copilărie mi-i amintesc pe amândoi ca fiind foarte pasionaţi de şofat şi, mai ales, de jeepuri militare, pasiuni care înfloreau anual atunci când ne luau pe mine, şi uneori pe sora mea, în călătorii prin Elveţia, şi uneori prin Franţa, unde se întâlneau cu membrii unui club dedicat vehiculelor militare, printre care erau amândoi foarte cunoscuţi.

Personalitatea Reginei este compusă din multe alte faţete, dincolo de năstruşniciile ei elegante, umorul sănătos şi replicile tăioase şi inteligente. Regina Ana este o persoană cu un simţ practic foarte dezvoltat, iar orice lucru care nu are de-a face cu o activitate devine plictisitor sau neinteresant. Pe vremea când locuiam în Elveţia, îmi amintesc că de multe ori ne urcam în maşină, ne opream la un restaurant cochet de la marginea pădurii de lângă Versoix şi ne uitam la ceilalţi, la natura care ne înconjura şi, în general, priveam cum se învârte lumea în jurul nostru. Regina a fost întotdeauna atrasă de natură şi în special de păsări. Pe vremea când locuiam la Versoix, şi mai recent la Aubonne, agăţase lângă ferestre şi prin grădină multe căsuţe pentru hrănirea păsărilor, ca să le poată observa zborul în timp ce tot veneau şi plecau.

Majestatea Sa Regina Ana a României

ASR Principele Nicolae alături de mama sa, Principesa Elena. Sursă foto.

ASR Principele Nicolae alături de Altețele Lor Regale Principesa Margareta și Principele Radu ai României. Foto: Daniel Angelescu.

În prezența ASR Principesei Margareta, vorbind cu Iren Arsene, Manager Curtea Veche Publishing. Foto: Daniel Angelescu.