Vladimir Sorokin, faimosul autor al trilogiei “Gheaţa”, considerat unul dintre cei mai spectaculoşi şi mai controversaţi scriitori ruşi contemporani, se numără printre cei zece finalişti pentru Premiul Internațional Man Booker 2013.

Născut în 1955, Sorokin este unul dintre cei mai spectaculoşi şi mai controversaţi scriitori ruşi contemporani. În 1977, a absolvit Institutul de Petrol şi Gaze, dar nu a profesat niciodată ca inginer. După absolvire, a lucrat la revista Smena, însă a fost concediat după un an pentru că a refuzat să se înscrie în Comsomol. Artist plastic deopotrivă, Sorokin a frecventat cercurile underground ale artiştilor conceptuali din Moscova anilor ’80 şi a ilustrat peste cincizeci de cărţi. A debutat ca poet în 1972, iar în 1977 a început să scrie proză, care a circulat în samizdat până la căderea URSS-ului. Avea să devină cunoscut în Occident încă dinaintea prăbuşirii regimului sovietic. În 2001 a fost răsplătit cu  Premiul Andrei Belîi pentru „servicii deosebite aduse literaturii ruse“ și cu premiul Booker rusesc.

La Curtea Veche Publishing au fost publicate patru dintre volumele sale, printre care și „Ziua opricinicului”, o satiră politică acerbă, ce a dezlănţuit dezbateri şi polemici aprinse în cercurile literare şi politice din Rusia, dar şi în presa occidentală. Cel mai recent titlu tradus în limba română este „Viscolul”, publicat în 2012. Celelate două titluri sunt „Gheața” și „Kremlinul de zahăr”.

Tomás Eloy Martinez, autorul volumulelor „Cântărețul de tango”(Curtea Veche Publishing, 2009) și „Zborul reginei” (Curtea Veche Publishing, 2006), s-a aflat printre finaliști în 2005, iar scriitorul rus Andrei Kurkov a făcut parte din juriu în 2009.

Premiul Internațional Man Booker este oferit scriitorilor de beletristică pentru întreaga operă.  În valoare de 60.000 de lire sterline, premiul se acordă o dată la doi ani unui autor în viață care a scris cărți de beletristică în engleză sau ale cărui volume au fost traduse în engleză. Câștigătorul va fi desemnat în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Londra pe 22 mai. Pentru lista completă a nominalizaților, vizitați site-ul oficial.

 

Sursă foto