Duminică, pe 20 ianuarie, ne-am reîntâlnit cu „Micii Bucătari” și am pornit într-o nouă aventură culinară pe urmele faimosului bucătar Jamie Oliver. Copiii au aflat mai multe despre copilăria și călătoriile lui Jamie și apoi au învățat să gătească tagliatelle cu broccoli și busuioc, după o rețetă italienească din volumul „Jamie, ministrul hranei sănătoase”.

Jamie Trevor Oliver s-a născut pe 27 mai 1975 în Clavering, Essex, Marea Britanie. Și-a petrecut copilăria în Cambridge, unde părinţii lui erau patronii unui mic restaurant, numit The Cricketers, (Greieraşii). Încă de la vârsta de opt ani, Jamie a început să lucreze în restaurantul părinților, iar la unsprezece ani știa deja să toace legumele la fel de bine ca personalul bucătăriei.

A urmat cursurile la Westminster Catering College de la vârsta de șaispezece ani, și a lucrat o perioadă în Franța unde a învățat și a furat meserie înainte de a se întoarce la Londra.

Jamie a debutat în televiziune cu emisiunea The Naked Chef.  Titlul este o referință la simplitatea ce caracterizează rețetele sale. Au urmat apoi Bucătăria lui Jamie, un documentar care urmărește evoluția a cinciprezece tineri fără slujbă, care sunt luați în mentorat, Jamie Oliver: călătorii culinare, Revoluția lui Jamie, Gătește în 30 de minute cu Jamie și multe altele.

De-a lungul carierei, Jamie s-a implicat în numeroase proiecte caritabile și campanii de promovare a mâncatului sănătos. Printre aceatea se numără și mișcarea internațională Food Revolution, inițiață de bucătar în 2010 pentru a a lupta cu obezitatea din şcolile americane. La baza acestei iniţiative stau reţetele extrem de accesibile din volumul „Jamie, ministrul hranei sănătoase”– tradus în Statele Unite ca „Jamie’s Food Revolution”, prin care Jamie Oliver vrea să demonstreze că „oricine poate învăţa să gătească în 24 de ore”.

După scurta poveste despre viața lui Jamie, copiii au învățat despre diferitele tipuri de paste și despre beneficiile pe care le aduce broccoli. Apoi s-au apucat de gătit după o rețetă inspirată din volumul „Jamie, ministrul hranei sănătoase”, pe care o găsiți mai jos. La atelier, această rețetă a fost adaptată pentru a ușura munca bucătarilor.

Tagliatelle cu broccoli și sos pesto

Aceasta este o versiune rapidă a mâncării clasice italiene denumite tagliatelle alla Genovese. Înainte de a decide că sunt ţicnit dacă pun feliuţe de cartofi într-un preparat cu paste, trebuie să vă explic că de fapt este foarte bine să adăugaţi pastelor feliuţe sau piure de cartofi. Acestea fac pastele mai cremoase, ceea ce li se potriveşte extrem de bine, iar gustul este uimitor — trebuie să încercaţi.

 Pentru 4–6 porţii

un cartof potrivit 

un broccoli

o legătură mare de busuioc proaspăt

70 g parmezan

sare de mare

400 g tagliatelle uscate

4 linguri de sos pesto verde

Pregătirea pastelor

Spălaţi, curăţaţi cartoful şi tăiaţi-l în feliuţe foarte subţiri cu ajutorul unui aparat de curăţat rapid. • Tăiaţi capătul tulpinii de broccoli. • Tăiaţi bucheţele mici din broccoli şi puneţi-le deoparte. • Tăiaţi tulpina pe lungime şi apoi pe lăţime în felii subţiri. • Rupeţi frunzele de busuioc şi aruncaţi tulpinile. • Răzuiţi parmezanul. 

Gătirea pastelor

Puneţi apă sărată la fiert într-o cratiţă mare. • Când a dat în clocot, adăugaţi tulpina de broccoli tocată şi pastele, apoi gătiţi-le conform instrucţiunilor de pe ambalaj. • Cu 2 minute înainte ca aceste tagliatelle să fie gata, adăugaţi bucheţelele de broccoli şi feliuţele de cartofi. • Scurgeţi totul într-o strecurătoare deasupra unui vas mare, păstrând o parte din apa în care au fiert, după care puneţi ingredientele înapoi în cratiţă. • Tocaţi jumătate din frunzele de busuioc în bucăţi mari şi adăugaţi-le în cratiţă împreună cu sosul pesto şi jumătate din parmezan. • Amestecaţi-le bine pe toate şi, dacă sosul vi se pare prea gros, adăugaţi un pic din apa păstrată pentru a-l subţia.

 Servirea pastelor

Împărţiţi pastele pe farfurii. • Presăraţi deasupra restul de parmezan şi restul de frunze de busuioc. • Serviţi-le lângă un castron mare cu salată.

Atelierele „Micii Bucătari” sunt organizate de Food Revolution România în parteneriat cu Librăria Bastilia și Curtea Veche Publishing și oferă celor mici educație culinară, împletind arta de a spune povești cu pasiunea pentru mâncarea sănătoasă.

După ce s-a bucurat de succes în 2012, seria „Micii bucătari” continuă cu ateliere lunare găzduite de Librăria Bastilia. Pe parcursul acestui nou sezon, vom explora ingrediente şi reţete mediteraneene şi asiatice pentru ca cei mici să cunoască mai bine bucătăria internațională. Următorul atelier va avea loc pe 17 februarie.

Curtea Veche Publishing deține în exclusivitate drepturile de autor pentru publicarea volumelor lui Jamie Oliver în România și, până în prezent, a publicat nouă volume ale faimosului bucătar.

Pe 17 mai va avea loc „Food Revolution Day” un eveniment global organizat de Fundația Jamie Oliver  menit să inspire și să educe oamenii  pentru adoptarea unui stil de viață sănătos. Într-o singură zi, mii de particiapnți, printre care se află părinți, educatori, activiști, bucătari și simpli iubitori de mâncare, se vor înarma cu instrumentele și cunoștințele necesare pentru a face alegeri sănătoase în viață.