Pe 31 octombrie, americanii sărbătoresc Halloween-ul. Se costumează în personaje înfiorătoare şi colindă din poartă-n poartă, strigând “Trick or treat!”. Ei bine, noi de Halloween ne vom costuma în altfel de personaje. Literare sau din filme. Cu legătură mai mică sau mai mare cu subiectul întâlnirii pe care Nadine Vlădescu a pregătit-o la Librăria Bastilia. “Voyage Voyage – Clubul călătorilor” va avea drept subiect Cuba. Cuba lui Cosmin Bumbuţ şi a Elenei Stancu, care au călătorit în Cuba şi vor fi prezenţi, dar şi Cuba lui Andrei Codrescu.
Vă aşteptăm miercuri, 31 octombrie, la ora 19.00, la Librăria Bastilia (Piaţa Romană, nr.5).
Întâlnirea propusă de Nadine ne aduce Cuba în faţă prin intermediul cărţilor, dar şi al filmului – cine nu a auzit de “Buena Vista Social Club” al lui Wim Wenders?
Dress code: Veniţi deghizaţi drept personajul vostru preferat, literar sau din filme, şi câștigaţi premiul serii! Nu e nevoie de un costum complet, un accesoriu recognoscibil e suficient.
Volumul „Ay, Cuba!” este rezultatul călătoriei de zece zile pe care Andrei Codrescu, angajat la National Public Radio din Statele Unite ale Americii, a realizat-o împreună cu reputatul fotograf David Graham pe această mereu fascinantă și misterioasă insulă. Motivul călătoriei a fost vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea pe pământ cubanez, din 1998. E un pretext și un prilej pentru cei doi de a-și pune laolaltă resursele și mijloacele, realizând acest portret al unei națiuni, aflată perpetuu pe muchia istoriei și a politicii, care i-a surprins și încântat pe cititorii americani, induși timp îndelungat în eroare de ideologii atât de dreapta, cât și de stânga. Cei doi au trecut dincolo de prejudecățile adeseori meschine ale americanilor despre Cuba și au legat cu oamenii de pe insulă relații directe, nesubminate de nicio preconcepție.

Prin intermediul interviurilor cu arhitecți, scriitori, șmenari, prostituate și muncitori de rând, „Ay, Cuba!” scoate la iveală o societate plină de pasiune, minată de un conflict intern profund. Nu avem în față un studiu rece, o secțiune transversală a societății cubaneze, ci un portret extrem de personal, de uman al unui popor mândru, muzical, inteligent și… seducător.

Andrei Codrescu (n. 1946) este  unul dintre cei mai cunoscuţi americani de origine română, ce a trăit în România până la vârsta de 19 ani. Este comentator la National Public Radio, fondator al publicației Exquisite Corpse: A Journal of Books & Ideas și a predat literatură la Louisiana State University în Baton Rouge.  În 1989, după o absență de peste un sfert de secol, a revenit în țară pentru a relata de la fața locului evenimentele din decembrie 1989 și căderea regimului comunist, pe care le-a redat în Gaura din steag, declarată de New York Times „Notable Book of the year“ (1991). Eseurile sale care analizează dezintegrarea comunismului au apărut într-o serie de volume, inclusiv în The Disappearance of the Outside (1991), Zombification (1994) și The Dog with a Chip in His Neck (1996), ultimele două la editura St. Martin’s Press. În România i-au fost traduse și publicate, de-a lungul anilor mai multe volume, printre care: Domnul Teste în America (1993), Prințesa sângeroasă, (1999), Mesi@ (1999, 2006), Casanova în Boemia (2005). La Curtea Veche Publishing, în seria „Andrei Codrescu“, au fost publicate până în prezent Prof pe drum (2008), Gaura din steag. Povestea unei reveniri și a unei revoluții (2008), Ghid Dada pentru postumani — Tzara și Lenin joacă șah (2009).