Sâmbăta trecută, pe 15 septembrie, copiii ne-au demonstrat talentul culinar la noile ateliere din seria „Micii Bucătari”, ce au avut loc la Librăria Bastilia. Dacă la prima ediție, copiii au învățat să prepare o gustoasă salată cu iaurt și fructe de pădure, de data aceasta, atelierele au pornit de la „seminţe şi fructe care te fac mare: dovleac, floarea-soarelui, alune, migdale, stafide, nuci, fistic”. Atelierele au avut un invitat special, pe cunoscutul autor Dumitru Radu Popa, care le-a citit celor mici fragmente din cartea sa „Închide ochii! Povestea seminței”. Copiii au urmărit mini-scenete adaptate după fragmentele din carte, au învățat să prepare un chec și la final fiecare a primit un autograf personalizat de la autor.

Dumitru Radu Popa este un scriitor român stabilit din 1986 în Statele Unite ale Americii. Autorul s-a aflat în România cu ocazia lansării noului său volum publicat la Curtea Veche Publishing, „Sfinți, vânturi și alte întâmplări”, ce a avut loc pe 14 septembrie. Dacă la evenimentul de lansare, Dumitru Radu Popa s-a reîntâlnit cu cititorii săi fideli, la cele două ateliere de sâmbătă a avut ocazia de a cunoaște un nou public. Întâlnirea cu micii bucătari l-a încântat pe autor, care a scris cartea „Închide ochii! Povestea seminței” pentru fiica sa, când aceasta avea aceeași vârstă cu prichindeii din sală.

Prin seria de evenimente „Micii bucătari”, echipa Food Revolution România, alături de editura Curtea Veche şi Librăria Bastilia, îşi propune să încurajeze o alimentaţie corectă chiar de la cele mai fragede vârste, împletind arta de a spune povești cu pasiunea pentru mâncarea sănătoasă.

„Food Revolution” este mișcarea inițiată de faimosul bucătar Jamie Oliver pentru a lupta cu obezitatea din şcolile americane, după succesul înregistrat în Marea Britanie prin „Ministry of Food”, cea mai amplă campanie naţională de încurajare a oamenilor să renunţe la mâncarea de tip fast food şi să se întoarcă la obiceiul sănătos de a găti. La baza acestor iniţiative stau reţetele extreme de accesibile din volumul „Jamie, ministrul hranei sănătoase”, apărut la Curtea Veche Publishing în 2012 și tradus în Statele Unite ca „Jamie’s Food Revolution”, prin care Jamie Oliver vrea să demonstreze că „oricine poate învăţa să gătească în 24 de ore”. Editura Curtea Veche este alături de echipa Food Revolution România și susține toate evenimentele organizate în cadrul mișcării.

În continuare puteți afla cum s-au desfășurat atelierele „Micii Bucătari” de la Daniela Mișcov, ambasador al mișcării Food Revolution în România. Fragmentele sunt preluate din articolul pe care îl găsiți pe blogul ArtelierD. Mai multe imagini de la eveniment găsiți pe pagina noastră de Facebook.

Fiind şi un atelier de povestit, chiar aşa am început. Cu „Închide Ochii! Povestea seminţei” (Curtea Veche Publishing, 2011), de Dumitru Radu Popa, în prezenţa autorului, care a citit câteva fragmente.

Iar eu şi Andra Cărbunaru am dat viaţă câtorva personaje şi episoade ale poveştii, folosindu-ne de păpuşi din bumbac şi desene decupate şi colorate, care înfăţişau fiinţe din lumea seminţelor, plante şi animale mici.

Copiii au recunoscut majoritatea insectelor, mai greu a fost la plante: margareta, brusturele, clopoţelul. Şi cel mai greu a fost cu mătrăguna, celebră în literatură, dar mai puţin accesibilă şi familară.

Totuşi, am observat că floarea soarelui este cunoscută şi mult iubită de copii, de asemenea, seminţele ei – atotprezente în lumea noastră românească, chiar prea prezente. Ea a fost cu noi şi datorită sponsorului nostru, Floriol, uleiul de gătit care se prepară chiar din seminţe de floarea soarelui.

Am trecut apoi la etapa prezentării seminţelor şi am văzut cu plăcere copii care ştiau despre nuci, despre migdale, care decojeau expert seminţele de fistic, care recunoşteau stafidele.

Cu ajutorul seminţelor, copiii au alcătuit apoi compoziţii, pe farfurii de carton. Mă gândisem că vor fi asemănătoare şi rotunde, aşa cum exersasem eu, dar am observat apoi cu mare plăcere cum ele capătă, în mâinile copiilor, forme complet diferite. În farfurii s-au născut copăcei cu frunze de seminţe negre, sau flori cu petale de seminţe de dovleac. Chiar o maşină din fistic şi nucă, cu roţi negre de seminţe de floarea soarelui.

Sau cum capătă contur un chip, mai precis un autoportret, după cum mi-a precizat băieţelul care l-a compus. Această etapă a fost pentru mine o sursă de surprize neaşteptate şi de mare satisfacţie, să văd,  atât de efervescentă, inventivitatea copiilor, dar şi preocuparea părinţilor de a se implică alături de ei.

A fost o atmosferă de mare forfotă, chiar de treabă serioasă, deşi era o joacă. Dar aşa se întâmplă la această vârstă, jocul e serios, e chiar o treabă importantă. Încă ceva ce nu mă gândeam că se va întâmpla, deşi mizasem pe el: copiii lucrau, dar şi mâncau. O mână punea seminţe în farfurie, iar alta băga pe rând, seminţele în gură, cu mare poftă. Copiii făceau ceea ce facem toţi în bucătărie, gustau, mâncau. Acesta este rostul fundamental al atelierului nostru, să stârnească apetitul şi curiozitatea pentru mâncăruri din ingrediente sănătoase, naturale.

Odată această etapă încheiată, am trecut la prepararea reţetei de chec. Copiii au putut vedea, la domnul bucătar, cum se sparg ouăle, cu meşteşug, cum se separă albuşul de gălbenuş, cum se stoarce o lămâie şi se stinge cu ea, praful de copt, transformat astfel în lichid cu spumă. Apoi fiecare câte un pic am bătut albuşurile cu telul, am adăugat zahăr şi făină.

Făina a fost în top, căci praful ei uşor care se ridică imediat în aer are ceva magic pentru copii. La sfârşit am adăugat seminţe tocate de fistic şi nucă şi am presărat stafide. Compoziţia astfel preparată a fost pusă la cuptor să se coacă. Drept răsplată pentru tot acest efort, fiecare copil a primit câte o felie de chec proaspăt, pe care noi îl pregătisem dinainte. Chiar din reţeta pe care am învăţat-o împreună. Farfuriile s-au golit, semn că checul cu seminţe a fost bun.

La această etapă, am observat interesul copiilor pentru a examina cu mare atenţie zeama transparentă a albuşurilor,  consistenţa intensă a gălbenuşurilor. Am văzut la fiecare copil nerăbdarea şi dorinţa de a amesteca cu telul-care pare o jucărie perfectă,  de asemenea, plăcerea de presăra făină- un material din care se pot imagina multe jocuri, pe tema transformării. Căci şi făina vine tot din seminţe, şi se transformă în multe. Poate cea mai fascinantă formă a ei pentru copii este coca.

Copiii au luat acasă seminţele, cartea cu poveşti, cu autograf de la Dumitru Radu Popa, nu în ultimul rând, şorţuleţele de mici bucătari de la Floriol. Ca o invitaţie pentru a reveni în bucătărie.

Şi uite aşa am mai făcut un atelier, librăria s-a umplut de copii şi părinţi, timpul împreună a trecut uşor şi frumos, înăuntru în minte şi suflet au rămas seminţele. Seminţele cunoaşterii. Care mai târziu vor da rod. Aşa, ca în povestea noastră despre sămânţa care, odată cu venirea toamnei, se transformă într-o floare frumoasă.

Seria „Micii bucătari” continuă cu încă cinci evenimente găzduite de Librăria Bastilia. Pe 13 octombrie, de la ora 11:00, va avea loc un atelier pentru copii de 3-5 ani despre curcubeul din farfurie: legume colorate şi proaspete. În aceeași zi, dar de la ora 17.00, copiii de 6-10 ani se vor bucura de povești și rețete cu struguri, căci e luna recoltelor. Pe 10 noiembrie, începând cu ora 11:00, copiii de 3-5 ani vor afla povestea bobului de grâu. Ultimele ateliere vor avea loc pe 8 decembrie în cadrul cărora copiii vor pregăti steluţe cu nucă, scorţişoară şi ceai relaxant de tei cu miere. De la ora 11.00 va avea loc atelierul dedicat celor mai mici (3-5 ani), iar de la ora 16.00 se va desfășura atelierul pentru copii cu vârste între 6 și 10 ani.

Atelierele „Micii bucătari” sunt susţinute de Floriol.

Prin participarea la acest eveniment, Floriol îşi propune să se implice în educaţia celor mici şi să sublinieze importanţa unei  alimentaţii echilibrate şi a unui stil de viaţă sănătos. 
Floriol. Te hrăneşti sănătos, ai poftă de viaţă!