Am revenit, așa cum v-am promis, cu detalii despre Noaptea Literaturii Europene, eveniment ce va avea loc în seara deschiderii Târgului de carte Bookfest. Miercuri, 30 mai 2012, de la ora 20.30 până în miez de noapte, porțile se deschid la Fundația Löwendal (Piața Gh. Cantacuzino nr. 1, București), pentru un eveniment dedicat literaturii europene. Noi vă așteptăm cu trei volume: „Pe scurt, vă rog” de Václav Havel, „Trei tigri triști” de Guillermo Cabrera Infante și „Deadline” de Adina Rosetti.

Printre numele sonore ale Nopții Literaturii Europene se numără Václav Havel, important om politic, dramaturg, eseist și poet. În noaptea dedicată literaturii, vor fi prezentate fragmente din volumul „Pe scurt, vă rog”, în interpretarea cineastului Hanno Höfer.

„Pe scurt, vă rog!” reprezintă cartea-bilanţ a unei vieţi pe care marginalizarea, persecuţia de clasă, tinereţea în undergroundul  teatrelor mici din Praga, al formaţiilor rock şi al marilor filosofi marginalizaţi, disidenţa, închisoarea, preşedinţia vreme de treisprezece ani, mai întâi a Cehoslovaciei şi apoi a Cehiei, au transformat-o în destin exemplar.

Václav Havel şi-a construit această mărturie aproape testamentară împletind trei feluri de texte: 1. interviul recapitulativ din 2006 cu marele ziarist ceh expatriat Karel Hvížd’ala, la douăzeci de ani după ce acesta îl intervievase, peste Cortina de Fier, pe disidentul iniţiator al Chartei 77, proaspăt ieşit din închisoare, bolnav şi tracasat de poliţia politică (în româneşte, Interogatoriu în depărtare, apărut în 1991); 2. propriile meditaţii despre boală, moarte, putere, frică, teatru, destinul ceh, Dumnezeu şi întemeierea transcendentă a lumii, scrise, în cea mai mare parte, în 2005, în timpul unui sejur de câteva luni în America, în preajma unor prieteni apropiaţi ca Madeleine (Albright), Hillary (Clinton) şi alţii; 3. o selecţie din note destinate de cele mai multe ori colaboratorilor săi din stafful prezidenţial, de-a lungul celor trei mandate, despre întâlnirile cu Gorbaciov, salariul femeii care-i calcă preşedintelui cămăşile, furtunul cu care se udă grădina şi sarea care lipseşte pe masă de la dineuri, dezmembrarea Cehoslovaciei. Trei niveluri diferite, trei tipuri diferite de discurs, care dau întregului o densitate, o bogăţie şi o forţă unice, făcând din el o carte ataşantă, tulburătoare, înţeleaptă şi profundă, stringent folositoare omului de rând şi politicianului, scriitorului şi celui care a renunţat să mai scrie, o lecţie de libertate de spirit cum nu ne-a mai dat nimeni altcineva.

Un alt nume important este cel al lui Guillermo Cabrera Infante, unul dintre reprezentanții de seamă ai boomului hispanoamerican.    Clara Vodă va citi fragmente din volumul „Trei tigri triști”, pe care Salman Rushdie îl consideră „cel mai încântător/sexy/amuzant/zgomotos/inovator/evocator roman pe care oricine, chiar şi un englez, şi-ar dori să-l citească”. „Trei tigri triști” este o carte halucinantă, vie, unică în spiritul ei, o poveste ca un montagne russe, fără început şi fără sfârşit, un cabaret al limbajului, în care spectacolul deconcertează, incită, exasperează căutătorul de sens. În această vizuină a semnelor, cititorul se prăbuşeşte spre Ţara Minunilor lui Cabrera Infante, ispitit de bucuria vieţii si de exuberanţa nopţii, în care timpul şi spaţiul se contopesc, iar libertatea e jocul adamic de redenumire a lumii.

Scriitorii români vor fi de asemenea prezenți la Noaptea Literaturii Europene. Printre aceștia se află și Adina Rosetti, autoarea volumului „Deadline”, pe care îl veți putea descoperi cu ajutorul lui Filip Florian. „Pornind de la două cazuri reale (al unei fete care-a murit din cauza surmenajului şi al unui homeless care se dovedeşte a fi un strălucit artist pop), Adina Rosetti construieşte mai multe lumi – a unei companii multinaţionale, a blocurilor, a unui oraş de provincie, a spaţiului virtual, a perioadei Ceauşescu – într-un mod extrem de inteligent şi veridic. Stăpânind la perfecţie mai multe registre stilistice, cu ironie şi un umor precis dozat şi de cea mai bună calitate, la numai 31 de ani autoarea reuşeşte să trimită în «realitatea» ficţiunii irizări de fantastic al cărui firesc nu este întâlnit decât la marii scriitori. Şi, graţie unei tensiuni create prin forţa scriiturii, a unor pagini ce reuşesc să impresioneze aşa cum rar se mai întâmplă, indiferent de meridianul literar, volumul are darul de a-i lăsa cititorului dorinţa de a-l reciti, iar recenzentului, entuziasmul cu care va spune că este unul dintre cele mai bune romane de debut din ultimii 20 de ani. Şi nu numai de debut.” (Răzvan Petrescu)

Programul integral și mostre din textele citite sunt disponibile la adresele www.icr.ro/nle și pe pagina de Facebook a evenimenului.

Noaptea Literaturii Europene este organizată, în acest an, în 24 de orașe din Europa, iar în România se desfășoară pentru prima oară. Noaptea Literaturii Europene este un proiect susținut de Rețeaua Europeană a Institutelor Naționale de Cultură (EUNIC) și coordonat de Institutul Cultural Român.