În caz că vă aflaţi în Berlin în această perioadă, vă propunem un eveniment literar interesant: Noaptea prozei tinere româneşti, pe 25 noiembrie, de la ora 21.00, în Literaturwerkstatt Berlin, Knaackstr. 97 (Kulturbrauerei), organizat de ICR în colaborare cu Literaturwerkstatt Berlin. Cei şase prozatori invitaţi să prezinte imagini fundamentale despre noi şi ţara în care trăim sunt Adina Rosetti, Cosmin Perţa, Dragoş Ghiţulete, Ioana Bradea, Mitos Micleuşanu şi Andrei Ruse.

Ilustraţia muzicală este asigurată de „Muzicile lăutăreşti filosofice“ create de Mitos Micleuşanu. Întregul eveniment va fi moderat de scriitorul Răzvan Ţupa. Lectura va avea loc în limba română şi germană, iar discuţiile cu publicul în limba engleză.

Proza contemporană reflectă situaţia imaginarului din societatea de azi. Ceea ce succesiunea ştirilor publicate în presă nu reuşeşte să surprindă este tocmai structura de profunzime a actelor pe care le descoperim ca fundamentale pentru imaginea noastră despre noi şi despre ţara în care trăim. În ultimii 20 de ani, proza românească s-a concentrat asupra unor direcţii distincte, autorii care nu au împlinit încă 40 de ani fiind cei care au ocazia să aleagă şi să constituie propriile variante ale acestei imagini. Dacă istoria ficţiunii clasice este legată de imitarea naturii, cea modernă de reconsiderarea referinţelor şi instrumentelor literare în raport cu domeniul estetic, proza contemporană românească are şansa unei adevărate culturi a provocării realităţii, impactul ficţiunii de azi fiind piatra de încercare pentru cei mai noi autori.

Lectura publică de pe 25 noiembrie de la Literaturwerkstatt Berlin, „Ficţiunea pROvocării”, îşi propune să aducă în faţa publicului 6 dintre autorii care reprezintă o parte dintre direcţiile identificate.
Jurnalistă de profesie, Adina Rosetti repreyintă Curtea Veche Publishing. Ea a lucrat la mai multe publicaţii scriind despre viaţa culturală şi a câştigat premiul „Tânărul Jurnalist al Anului 2007” (secţiunea Cultură). Debutul în literatură l-a avut în 2010 când a publicat romanul Deadline la Curtea Veche Publishing, primit cu succes de critici şi de cititori. Volumul anunţă o voce originală şi puternică, spunând poveştile a „două lumi – a unei companii multinaţionale, a blocurilor, a unui oraş de provincie, a spaţiului virtual, a perioadei Ceauşescu – într-un mod extrem de inteligent şi veridic.” (Răzvan Petrescu). Stilul său se remarcă printr-un umor fin şi bine dozat, care nu te lasă să faci pauze şi nici să te saturi până nu reciteşti volumul.

În curând, pe 11 noiembrie, Adina Rosetti va fi invitată şi la Universitatea din Perugia pentru a se alătura mai multor scriitoare din Europa la masa rotundă unde se va vorbi pe marginea „tragediilor secolului XXI”.