Luni, 30 octombrie, a avut loc ce-a de-a doua ediţie din seria „Lunea de Carte Spaniolă” organizată de Curtea Veche Publishing în parteneriat cu Institutul Cervantes şi Ambasada Spaniei în România. Discuţia a abordat prin viaţa şi activitatea literară a lui Manuel Rivas, valoarea şi originalitatea volumului Creionul tâmplarului, diferenţa dintre film şi carte şi dintre limba galiciană şi cea spaniolă. Totul dezbătut între Prof. Sanda Popescu Duma, Ştefania Nalbant, regizorul Laurenţiu Damian şi Iulia Popovici în calitate de moderator şi… traducător.

Totul a început cu abordarea lui Laurenţiu Damian, din perspectiva cinematografică a ecranizării volumului din 2003, în regia lui Antón Reixa. Deşi filmul a păstrat derularea întâmplărilor şi a avut o distribuţie foarte bună, expresivă pentru personajele din carte, nu poate să ilustreze întocmai puterea cărţii. Protagonistei feminine, Marisa Mallo, i-a lipsit farmecul ispititor, iar creionul – simbol şi adevărat personaj înzestrat cu puteri fantastice – în film este doar un simplu creion. Multe dintre subtilităţile romanului au fost tratate superficial în film,  pentru că această forţă creatoare a lui Manuel Rivas este greu de adaptat pe peliculă. Sanda Popescu Duma şi Ştefania Nalbant au remarcat forţa creatoare a scriitorului şi nu s-au putut abţine să nu citească secvenţe din roman, fascinante prin puterea cuvintelor şi stilul poetic al scriitorului.

Înregistrarea live a dezbaterii

Sursa: www.privesc.eu.

Creionul tâmplarului este cea mai tradusă operă din literatura galiciană şi faptul că este scrisă în această limbă minoritară este un manifest politic în sine, conservând astfel între coperte atmosfera locurilor şi istoria tumultoasă prin care au trecut locuitorii zonei în timpul dictaturii lui Franco. Şi totuşi povestea nu este narată de către o singură voce, ci se desfăşoară pe mai multe planuri, în perioade mai scurte sau mai lungi de timp, astfel încât te ţine într-un suspans continuu, pagină cu pagină, până la finalul care poate aduce o umbră de rezolvare sau privire de ansamblu asupra tuturor celor petrecute. Dacă aţi fost la evenimentul de lansare, atunci ştiţi că romanul trebuie citit de urgenţă. Iar dacă nu aţi fost, atunci vă spunem noi: citiţi Creionul tâmplarului şi apoi vizionaţi filmul.