Miercuri, 12 octombrie, începe prima ediţie a Festivalului Primului Roman (Festival du Premier Roman), un eveniment organizat de Centrul Cultural Francez din Iaşi în parteneriat cu Asociaţia Festival du Premier Roman din Chambéry-Savoie, Franţa ce va avea loc în Librăria Humanitas de pe strada Lăpușneanu din Iaşi. La programul acestui an vor participa doi romancieri aflaţi la debut (Adina Rosetti – Deadline, Editura Curtea Veche, 2010, ediţia a II-a, 2011 – şi Hervé Bel – La nuit du Vojd, Editura Jean-Claude Lattès, 2010, Premiul Edmée de la Rochefoucauld 2010), însoţiţi de scriitorul Dan Lungu şi de criticul literar Bogdan Creţu, pe durata a două întâlniri literare moderate de George Onofrei (redactor-şef al săptămânalului cultural Suplimentul de cultură). Evenimentul durează până joi, 13 octombrie, iar programul celor doi scriitori aflaţi la debut include şi întâlniri cu studenţii şi elevii de liceu ieşeni.

Festivalul Primului Roman (Festival du Premier Roman), eveniment focalizat pe creaţia literară, francofonă şi europeană, este organizat de 24 de ani la Chambéry, în Franţa. Începând de anul trecut, Centrul Cultural Francez din Iaşi a devenit partener al evenimentului, organizând la Iaşi grupuri de cititori ai celor mai recente romane de debut apărute în Franţa, iar la începutul toamnei, o suită de întâlniri literare ale căror invitaţi sunt romancieri aflaţi la debut, scriitori consacraţi, critici literari şi editori. Însă actorul principal este publicul iubitor de literatură, dispus să mizeze, alături de organizatori, pe destinul literar al unor scriitori aflaţi la început de drum.

Adina Rosetti este jurnalistă, a lucrat la mai multe publicaţii scriind despre viaţa culturală şi a câştigat premiul „Tânărul Jurnalist al Anului 2007” (secţiunea Cultură). Debutul în literatură l-a avut în 2010 când a publicat romanul Deadline la Curtea Veche Publishing, primit cu succes de critici şi de cititori. Volumul anunţă o voce originală şi puternică, spunând poveştile a „două lumi – a unei companii multinaţionale, a blocurilor, a unui oraş de provincie, a spaţiului virtual, a perioadei Ceauşescu – într-un mod extrem de inteligent şi veridic.” (Răzvan Petrescu). Stilul său se remarcă printr-un umor fin şi bine dozat, care nu te lasă să faci pauze şi nici să te saturi până nu reciteşti volumul.

Celălalt scriitor debutant participant la Festivalul Primului Roman este Herve Bel, pasionat de literatura franceză, este interesat de asemenea şi de istoria politică şi literară a Uniunii Sovietice. Noaptea lui Vojd (La nuit du Vojd, Editura Jean-Claude Lattès, 2010, Premiul Edmée de la Rochefoucauld 2010) reprezintă romanul său de debut.