Puţini sunt cei care ştiu ce vor să facă de când sunt mici. Majoritatea însă descoperă pe parcurs combinaţia între aptitudini, competenţe şi pasiuni care determină cariera mult-visată. Volumul Identitatea profesională, apărut cu sprijinul Hart Consulting, se adresează şi celor mai pragmatici, visători sau nemulţumiţi dintre oameni, oferind un ghid practic, exemple relevante şi cercetări atente asupra carierei şi vieţii.

 

Cartea accentuează ideea de schimbare, de curaj în a face saltul spre necunoscut, de încercări multe şi dificile până a ajunge la găsirea identităţii profesionale. Hermina Ibarra prezintă un nou model de urmat pentru redefinirea carierei, descoperit în urma cercetărilor ei aprofundate asupra specialiştilor şi managerilor aflaţi în tranziţie. În volum povesteşte cum un profesor de literatură a devenit broker, iar un bancher a ales să fie scriitor, dovedind astfel că niciodată nu e prea târziu sau prea îndepărtat domeniul în care lucrezi deja faţă de cel în care ai vrea să ai o carieră. Pe baza acestor situaţii reale de viaţă, autoarea explorează un set de reguli de reconversie profesională, valabile indiferent de pregătirea profesională anterioară. Dintre acestea amintim:

  • Să se exploreze pe sine
  • Să gândească şi să urmeze „experimente privind identitatea”
  • Să facă „paşi mici” ca să-şi continue progresul
  • Să supravieţuiască perioadelor dure dintre două identităţi profesionale
  • Să intre în dialog cu modele sau cu metori care îi pot ajuta să depăşească mai uşor perioada de tranziţie
  • Să-şi facă timp pentru a reflecta fără să piardă din vedere oportunităţile
  • Să decidă când să părăsească vechiul drum pentru a-l urma pe cel nou
  • Să ordoneze noile evenimente în funcţie de noua identitate profesională.

Hermina Ibarra este profesoară de comportament organizaţional la INSEAD, o şcoală internaţională de administrare a afacerilor din Fontainebleau, Franţa. Predă în cadrul programelor de master în afaceri şi de specializare pentru manageri. Înainte de această activitate, a făcut parte din corpul profesoral de la Harvard Business School. A publicat numeroase articole ştiinţifice şi aplicative în Harvard Business Review, Administrative Science Quarterly, Academy of Management Review şi multe altele.