Ne pricepem cu toţii să vorbim despre problemele lumii în care trăim. Revoltaţi sau resemnaţi, strigăm în gura mare, arătăm cu degetul sau pur şi simplu remarcăm cu tristeţe lucrurile cele mai negre pe care le putem vedea. Puţini dintre noi, însă, fac ceva pentru a schimba starea de sărăcie sau suferinţă în care este îngropată o mare parte din comunitatea în care activează.

Muhammad Yunus, câştigătorul Premiului Nobel Pentru Pace din 2006. Foto:Flickr.com

Muhammad Yunus este unul dintre oamenii care se luptă pentru a face lumea în care trăim mai bună. Creatorul conceptului de afacere socială a implementat soluţii reale pentru eradicarea sărăciei şi a ajutat la dezvoltarea a peste opt milioane de oameni, fără a urmări obţinerea de profit. Pentru întreaga sa activitate, în 2006, a fost răsplătit cu Premiul Nobel Pentru Pace.

După foametea din 1974, Yunus, academician şi om de ştiinţă de renume în Bangladesh, a decis să pună bazele Grameen Bank – banca pentru oameni nevoiaşi. Până atunci, nicio bancă nu dorea să acorde credite fără garanţii, iar locuitorii satelor sărace ajungeau practic sclavii cămătarilor. Yunus a crezut cu tărie că şi populaţia săracă din zonele rurale poate returna un credit. Mai mult decât atât, acordarea de împrumuturi femeilor din localităţile mici reprezenta o cale eficientă de a combate sărăcia, întrucât ele erau, de obicei, iniţiatoarele unor mici afaceri.

Astfel, Muhammad Yunus a creat microcreditele – sume relativ mici de bani împrumutate pe o perioadă mare de timp, fără garanţii. Spre deosebire de băncile tradiţionale din Bangladesh, care nu acordau bani femeilor, Grameen Bank se adresa cu precădere acestora. Până în prezent, Yunus a reuşit să ajute la creşterea economiei şi a nivelului de trai, pornind de la dezvoltarea personală a milioane de oameni nevoiaşi, dar întreprinzători, care aveau nevoie doar de o şansă. Conceptul de microcredite a fost preluat şi folosit în întreaga lume, iar Muhammad Yunus a venit în luna octombrie în România pentru a promova antreprenoriatul social. Un scurt documentar despre Muhammad Yunus puteţi urmări aici: Portrait of Muhammad Yunus – Media Player at Nobelprize.org.

Duminică, în cadrul târgului de carte Gaudeamus,  Curtea Veche Publishing a lansat cartea acestui om care a schimbat milioane de vieţi. Dezvoltarea afacerilor sociale oferă tactici, exemple şi perspective cât se poate de pragmatice pentru cei care doresc să îşi dezvolte o afacere socială.  Mai mult chiar, cartea prezintă o filozofie de business bazată pe responsabilitate, pe dorinţa de a răspunde celor mai presante nevoi ale comunităţii şi ale umanităţii în general pentru a putea contribui realmente la dezvoltarea acesteia.