Spectacol-lectură şi lansarea volumului Rubens şi femeile neeuclidiene de Péter Esterházy

 Afis lansare Rubens

Curtea Veche Publishing şi Librăria Cărtureşti te invită miercuri, 18 noiembrie, ora 18:30, la Cărtureşti MŢR (Şos. Kiseleff nr.3) la un dublu eveniment: al cărţii şi al artei avangardiste.

Vino să fii alături de noi pentru lansarea volumului Rubens şi femeile neeuclidiene de Péter Esterházy (traducere de Anamaria Pop), urmată de un spectacol-lectură din volum, „Treizeci şi trei de variaţiuni pe craniul-Haydn”, piesă ce reprezintă o premieră editorială absolută. Vorbitorii la eveniment vor fi Adrian Buz şi Iulia Popovici. Regia spectacolului este semnată de Vlad Feneşan, în interpretarea actorilor: Smaranda Nicolau, Aneea Opriş, Vladimir Purdel, Mihai Isidor şi Andrei Huţuleac.

Cu volumul de teatru „Rubens şi femeile neeuclidiene”, bănuiala devine certitudine. Péter Esterházy este un univers egal cu sine însuşi, indiferent de genul în care se manifestă. De o densitate barocă, suferind de o inteligenţă nestăvilită şi, prin urmare, pline de umor, dramoletele autorului maghiar au darul de a-l transforma pe cititor, rînd cu rînd şi replică cu replică, într-un prizonier. Jocul temelor şi mizelor, deturnarea referinţelor culturale dintr-un spaţiu de o gravitate muzeografică spre reinventări parodice, omeneşti şi pline de umor, abordarea ascuţită a unor idei politice sau a unor cutume istorice, maniera în care schimbă sensul unor adevăruri bătătorite, mutînd accentele, răstălmăcirile filozofice şi coloratura aproape pop a jerbelor imaginarului sînt mărcile prin care Péter Esterházy îşi legitimează renumele de cel mai postmodern autor din spaţiul estic.

Péter Esterházy (născut în 1950, la Budapesta, într-una dintre cele mai vechi şi renumite familii aristocratice maghiare) este, probabil, scriitorul maghiar cel mai cunoscut şi apreciat pe plan internaţional în momentul de faţă, una dintre vocile şi conştiinţele literare definitorii pentru problematica spaţiului central şi est-european contemporan.