Aţi spus cumva totalitarism?

16,38 lei
  • Cod produs: 973-669-093-8
  • Disponibilitate: Stoc epuizat
"Ideile sunt pentru obiecte ceea ce sunt constelaţiile pentru stele."Walter BENJAMINAţi spus cumva totalitarism? repune în discuţie unele concepte dominante în lumea academică actuală, autointitulată radicală, dar pătrunsă, în realitate, de reguli şi restricţii nescrise. Pornind de la premisa că lib..
"Ideile sunt pentru obiecte ceea ce sunt constelaţiile pentru stele."
Walter BENJAMIN

Aţi spus cumva totalitarism? repune în discuţie unele concepte dominante în lumea academică actuală, autointitulată radicală, dar pătrunsă, în realitate, de reguli şi restricţii nescrise. Pornind de la premisa că liberal-democraţia se foloseşte de noţiunea ideologică de totalitarism pentru a-şi menţine hegemonia, Slavoj Žižek atrage atenţia asupra faptului că, în prezent, ameninţarea totalitară sprijină un fel de interdicţie nescrisă de a gândi, menită a descuraja orice angajament radical consistent.
Într-un ritm accelerat, fără a diminua conţinutul analizei, Žižek îmbină teoria înaltă cu aspecte ale culturii populare, trecând de la Schelling la Forest Gump, pentru a descoperi semnificaţii şi simbolisme ce pun în lumină procese ideologice şi psihologice fundamentale, aplicând abil paradoxul şi ironia, sub care ascunde analize percutante la adresa Holocaustului, stalinismului sau studiilor culturale. Astfel, ne propune urmărirea unei mişcări dialectice între diversele sensuri concrete ale unei noţiuni universale, lansându-ne o provocare: aceea de a rezista seducţiei retoricii simpliste şi a căuta noi modalităţi de angajare colectivă.

Slavoj Žižek s-a născut în 1949 la Ljubljana. Este profesor de sociologie şi cercetător la Institutul de Sociologie şi Filozofie din cadrul Universităţii Ljubljana din 1979. A ţinut cursuri la universităţi din lumea întreagă, printre care Université Paris-VIII (1982–1983 şi 1985–1986), University of Minnesota (1992), Tulane University (1993), Columbia University (1995), Princeton University (1996), University of Michigan (1998). În ultimii cincisprezece ani a participat la peste 250 de conferinţe şi simpozioane în Australia, Belgia, Brazilia, Franţa, Germania, Israel, Japonia, Marea Britanie, România, Spania, SUA etc. În prezent, colaborează cu Institutul de Studii Culturale din Essen, Germania.
Este, probabil, cel mai prolific şi de succes post-lacanian, cu peste cincizeci de lucrări publicate în peste douăsprezece limbi, majoritatea operelor sale având un caracter moral şi politic, nu doar pur teoretic. Dintre opere, amintim: On Belief (2001), The Fragile Absolute: Or, Why Is the Christian Legacy Worth Fighting For (2001), The Sublime Object of Ideology (1997) etc.

„Slavoj Žižek este unul dintre cei mai originali gânditori politici contemporani, ideile sale desfid conformismele de orice fel şi chiar când mă aflu în dezacord cu el, ori mai ales atunci, mă bucur să dau de intuiţii mereu diferite şi proaspete.“
VLADIMIR TISMĂNEANU
General
Autor Slavoj Zizek
Anul apariției 2005
Format 13 x 20 cm
Număr pagini 224

Scrie o recenzie

Intră in cont sau înregistrează un cont nou pentru a putea scrie o recenzie.

Fii la curent cu noutățiile

Abonare