Este foarte interesant faptul că un cuvânt suedez, lagom, a ajuns să fie la modă în întreaga lume „vestică.” Lagom înseamnă „echilibrat”, „simplu” și „potrivit”. Este diferit de cuvinte precum „suficient” sau „mediocru”, pentru că acestea din urmă sugerează un anumit grad de abstinență, lipsă ori eșec.

Într-o perioadă în care cei bogați devin tot mai bogați și cei săraci tot mai săraci, studiile demonstrează fără echivoc faptul că societățile cu inechități pronunțate au șanse mai mari să eșueze, oricare ar fi parametrii analizați – de la educație până la speranța de viață – decât cele echitabile.

De fapt, orice aspect la care vă puteți gândi are de suferit în țări cu un indice de inechitate socială ridicat (precum Marea Britanie sau Statele Unite) comparativ cu țările din spectrul opus (recum Norvegia, Finlanda sau Japonia).

Suntem mai predispuși la a suferi de stres, anxietate, depresie și diverse forme de dependență. De asemenea, cheltuim iresponsabil și ne ruinăm la jocurile de noroc. În mod remarcabil, oamenii care ocupă poziții ierarhice inferioare prezintă niveluri mai ridicate de fibrinogeni în sânge (o glicoproteina care ajută la coagularea sângelui), ceea ce sugerează că organismul lor este în permanență în stare de alertă pentru a vindeca răni ce par a fi iminente.

Agențiile de publicitate cheltuiesc în general bani mult mai puțini pe acțiuni de marketing în societăți în care gradul de inechitate este mai redus, precum în Danemarca, pentru că acei cetățeni sunt mai puțin predispuși la achiziții care să le sublinieze statutul social. În societățile inechitabile, oamenii cheltuie bani într-un mod care sugerează atitudini defensive cu privire la prezentarea unei imagini narcisiste a fiecăruia. Riscăm, așadar, să creăm societăți populate de „mini-Trumpi” care caută să își smulgă șuvițele de pe cap unul altuia.

În momentul în care directorul general al unei companii poate câștiga 34 de milioane de dolari pe an iar cel mai prost plătit angajat al aceleiași companii doar 0.25% din acea sumă, putem discuta despre un caz de inechitate crasă.

Pentru binele unei societăți, elemente de bază precum egalitate, reciprocitate și generozitate sunt esențiale.

Poate că lagom pare foarte apropiat de principiile minimalismului dar, spre deosebire de acest concept conform căruia trebuie să cauți constant modalități de a trăi cu extrem de puține resurse, lagom încurajează pe oameni să se concentreze pe a obține cantități suficiente și nimic mai mult.

Mă întreb dacă politicienii noștri au citit despre lagom și pericolele inechităților sociale.

 

Sursa:  The Spirit Level Richard Wilkinson and Kate Pickett

https://www.penguin.co.uk/books/188607/the-inner-level/#JW9lt5mmJIgE6AlG.99

Text de Roz Townsend, autoarea cărții „Dezvoltă-ți abilitățile de comunicare – Idei simple pentru prezentări de succes” care poate fi achiziționată aici.