Cea de-a doua carte din colecția Poveștile Cristinei  – „Țup. Imposibil e doar un cuvânt” de Alex Donovici, a avut parte de o lansare de poveste  la Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City. Țup este una dintre cele mai frumoase cărți despre curaj, prietenie și acceptare, ilustrată de Stela Damaschin-Popa.

Spre surprinderea noastră, cele 450 de locuri au fost ocupate în doar 16 ore. Pentru cei care nu au reușit să ajungă la marea lansare a lui Țup, am pregătit un desfășurător al evenimentului, care să vă poarte alături de noi printre suprize, invitați, piesa de teatru și emoții.

Totul a început cu copii nerăbdători însoțiți de părinți zâmbitori. Întuneric. Trailerul cărții și…prima surpriză: Paula Herlo și Cristian Leonte, realizatorii emisiunii „România, te iubesc”, au citit un fragment din în avanpremieră. Paula a interpretat-o pe Țup, iar Cristian a fost melcul, adică Domnul Fulger – spre deliciul tuturor celor prezenți.

Miruna Meiroșu (PR Editura Curtea Veche) a povestit despre importanța poveștilor în viața copiilor și a adus în scenă a doua surpriză a zilei: Andreea Esca.

Cu zâmbetul pe buze și o rochie verde ruptă din basme, Andreea Esca a avut un discurs plin de umor legat de oamenii din televiziune și rolul poveștilor în viața lor. A mărturisit că a fost emoționată atunci când a citit cartea și a continuat: ″Cred ca Ţup este personajul despre care trebuie să ştie toţi copiii, pentru că este un copil ca şi ei – este acel copil care trebuie să aibă încredere în el, care nu trebuie să facă diferenţa între copil şi un alt copil, care poate să-şi imagineze imposibilul”,

Țup şi aventurile lui sunt două aventuri în carte, îi învaţa pe copii să nu judece niciodată pe cineva după cum arată, îi învăţa să aprecieze la cineva mintea şi cum simte, este o poveste despre a fi bun, a fi tolerant şi a fi deschis cu toată lumea″, spune Alex Donovici, autorul cărții, cel care a urcat pe scenă alături de soția sa Cristina – autoarea cărții “O girafă în spațiu și alte șapte lumi ascunse.”

Este nevoie ca fiecare părinte să conştientizeze cât de important este să aibă cel puţin o carte în preajma copilului tot timpul, să ofere un model copilului, să îi cumpere cărţi”, explică Miruna Meirosu, PR Editura Curtea Veche.

În cea de-a doua parte a evenimentului talentații actori ai trupei Teatropolis au pus în scenă povestea „O girafă în spațiu” de Cristina Donovici (din prima carte a seriei Poveștile Cristinei). Din distribuție au făcut parte: Elena Vasilică, Gabriela Mușat, Maria Varsami și Sebastian Paul. Scenariu & regie: Sebastian Paul. Spectacolul a fost acompaniat de muzică live originală, compusă de Elena Vasilică. La chitară au interpretat Alexandru Nucă și Elie J. Haddad. Copii au râs, au dansat alături de personaje, s-au urcat pe scenă, au cântat. Întreaga după-amiază s-a încheiat cu aplauze, râsete și coadă la sesiunea de autografe.

În universul celor mici, imaginația nu are limite. Bucuria pe care am citit-o pe chipurile lor atunci când au răsfoit cartea, e greu de descris în cuvinte. Așa că dragi părinți, nu uitați să citiți alături de cei mici – lectura e o poartă nebănuită către dezvoltarea imaginației și a creativității.

Despre povestea ciocârliei Țup:

Cartea „Țup. Imposibil e doar un cuvânt”, scrisă de Alex Donovici şi ilustrată de Stela Damaschin-Popa, spune povestea emoţionantă, dar plină de optimism, a unui pui de ciocârlie născut fără aripi.

Curajul nu depinde de cât de mare ți-e trupul, ci de cât de mare ți-e sufletul. De acest lucru s-au convins toate animalele pădurii, atunci când, spre marea lor surpriză, lumea lor a fost salvată de micuța ciocârlie Țup, cea cu piciorușele scurte și fără de aripi. Micuța pasăre a aflat astfel că limitele nu sunt date de trup, ci de minte. Și are norocul să fie ajutată de un personaj neașteptat: o bufniță de care toate viețuitoarele pădurii se temeau, crezând că mănâncă puișorii. „Buhu Pădurii” este de fapt o pasăre vegetariană care adoptă mica ciocârlie și o învață cum să supraviețuiască în pădure, și îi arată mai ales că „IMPOSIBIL e doar un cuvânt” și nimic mai mult.

Cartea este ilustrată de către Stela Damaschin-Popa, nominalizată în ultimii doi ani la premiul Astrid Lindgren Memorial Award. Una dintre cele mai versatile și longevive ilustratoare (peste 50 de cărți ilustrate în România, Republica Moldova, SUA, Rusia), a primit Diploma de Onoare IBBY (International Board on Books for Young People), premiu supranumit „Micul Nobel”, patronat de regina Margareta a II-a a Danemarcei.

Autorul cărții, Alex Donovici, este unul dintre creatorii fenomenului online PovestileCristinei.ro, care a pornit din dorința sa și a Cristinei Donovici de a-i dărui povești fetiței lor. Și apoi a crescut în dorința de a făuri povești pentru vremurile noastre, adaptate atât pentru nevoile părinților cât și cele ale celor mici.

Proiectul a prins aripi destul de repede, pentru că din ce în ce mai mulți părinți și-au exprimat dorința de a le citi copiilor altfel de povești. Dar fiindcă foarte mulți dintre aceștia nu găsesc timpul necesar să stea cu cei mici în fiecare seară, s-au născut variantele audio, care au fost posibile cu sprijinul unor personalități precum: Andreea Esca, Amalia Enache, Florin Busuioc, George Buhnici, Liana Stanciu, Pavel Bartoș, Oana Andoni, Flaviu Crișan, Daniel Nițoiu, Oana Cuzino, Monica Dascălu, Alex Dima și mulți alții.

„Țup. Imposibil e doar un cuvânt” de Alex Donovici este disponibilă la prețul de 45 lei pe site-ul Curtea Veche Publishing.

CO-ORGANIZATOR EVENIMENT: Grand Cinema & More, Teatropolis Junior

PARTENER EVENIMENT: Teatropolis Junior

PARTENERI MEDIA: Itsy Bitsy FM, TotulDespreMame.ro, Ce le citim copiilor

PARTENER MONITORIZARE PRESĂ: Klarmedia