Știați că guvernele se folosesc de “impulsuri” psihologice? Un impuls este ca un “apropo” subtil, blând și care vine la momentul potrivit. Se pare că un lucru atât de simplu precum un apropo ar putea fi tot ceea ce avem nevoie pentru a lua decizii mai bune.

Aceste “impulsuri” sau “imbolduri” au fost folosite în școlile în care trebuia luată o decizie cu privire la interzicerea alimentelor zaharoase și înlocuirea lor cu salate sănătoase. Folosind această formă de psihologie comportamentală, britanicii au găsit o soluție mai simplă. Au pus alimentele sănătoase la nivelul ochilor, iar studenții au ajuns mai ușor la morcovi decât la cartofii prăjiti.

Impulsuri psihologice s-au folosit și pentru a încuraja oamenii să-și plătească impozitele sau să facă mai multă mișcare.

În octombrie 2017, Premiul Nobel pentru Economie i-a revenit lui Richard Thaler pentru că a reușit să găsească o punte de legătură între știința economiei și procesele psihologice care ne influențează în luarea deciziilor, inclusiv slăbiciunile, inconsecvențele și ipocriziile ce ne caracterizează.

Inspectorii de parcare din Teritoriul capitalei australiene au amendat peste 200 de șoferi navetiști în preajma sărbătorilor. Dar în Ajunul Crăciunului, depășirea timpului de staționare a fost sancționată doar cu un avertisment în loc de o amendă în valoare de 114 dolari. Astfel, au dorit să încurajeze șoferii să fie mai atenți la legea parcărilor în noul an.

În Marea Britanie, aceeași tehnică a fost aplicată atunci când părinților au început să li se trimită mesaje pe telefon despre situația școlară a copiilor.

Rezultatul a fost creșterea gradului de promovabilitate la matematică și limba engleză cu 28%.

Așadar, câștigarea premiului Nobel a însemnat faptul că această formă de analiză psihologică comportamentală a fost validată și ar putea să prevină chiar și războaie. Cu toate că impulsurile reprezintă o tehnică simplă, aceasta este eficientă în a-i încuraja pe oameni sau pe cei din jurul lor să ia cele mai bune decizii atunci când primesc un “apropo” subtil, dar a-i face să se simtă criticați.

Articol scris de Roz Townsend, autoarea cărții “Dezvoltă-ţi abilităţile de comunicare“.

Sursă:   Nick Miller    Behaviour Nudging now Nobel science   The Sydney Morning Herald   News Review   Dec 16-17 2017 p 27