De câte ori nu ne-am confruntat cu anumite decizii pe care trebuia sa le luăm? Și de câte ori o aruncare cu banul a fost cea mai bună modalitatea de a lua o hotărâre?

 

Steven Levitt, cunoscut publicului drept autorul cărții Freakonomics, tocmai a publicat studiul Cap sau pajură: Impactul aruncării unei monede asupra unei decizii de viață și a fericirii ulterioare. Majoritatea cercetărilor se concentrează pe deciziile minore pe care oamenii le iau, dar Levitt și-a centrat atenția către deciziile importante din viața acestora. Întrebări de tipul: „Ar trebui să demisionez?” sau „Ar trebui să mă despart?” sau „Ar trebui să concep un copil?”

 

Premiza majoră de la care pleacă Levitt este faptul că de foarte multe ori ne vedem nevoiți să facem față unor decizii, însă nu știm cum. La final el sugerează că orice am alege va fi o hotărâre similară cu a arunca cu banul. Iar experimentul său a aruncat moneda pentru oameni. Pentru acesta a creat un site și aproximativ 4000 de oameni l-au accesat încercând să găsească o soluție pentru problemele lor. Cei mai mulți oameni care au optat pentru această metodă și au urmat-o, au fost mult mai fericiți față de cei ce nu au încercat-o.

Alegerea de tipul “cap sau pajură?” a părut să conteze cu adevărat. Levitt a constatat că, dacă ne lăsăm conduși de dispozitivele nostre, putem avem prejudecăți în ceea ce privește schimbările, deși realizăm că acestea sunt cele mai bune lucruri pe care le-am putea face.

 

Mesajul pare să fie acela că de cele mai multe ori merită să faci un salt spre necunoscut, de fapt valoarea acestuia este mult mai mare decât ne-am imagina.

 

Sursă: The Sydney Morning Herald 14 August 2016  p 30

Peter Martin  What to do? Just Toss a Coin