De curând am anunțat publicarea albumului “#Rezist” și faptul că profitul de pe urma cărții va fi donat către organizația nonguvernamentală Funky Citizens, care desfășoară proiectul factual.ro, primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România, cu scopul de a-i motiva pe cetățenii români în a-și dezvolta gândirea critică.  Cei de la Decât o Revistă au publicat chiar astăzi un amplu interviu cu Elena Calistru despre Funky Citizens și factual.ro. Mai jos puteți citi o parte a interviului. Interviul integral aici.

“Într-un fel, aşa s-a dezvoltat şi proiectul-vedetă al asociaţiei, Factual.ro. Pornit în 2012 dintr-o idee de pe un grup de discuţii, cu un nume care i-a aparţinut lui Tudor Benga (azi parlamentar USR), site-ul de verificare de declaraţii ale politicienilor rămăsese relativ în stază. Abia când a fost adoptat oficial de Funky şi a fost folosit pentru verificările live din campania electorală din noiembrie 2014 a venit succesul.
„Verificarea” funcţionează astfel: echipa monitorizează declaraţii, alege dintre ele una sau mai multe, dezbate relevanţa ei, apoi o trece printr-un du-te vino între editori şi experţi (care colaborează pro-bono cu Factual), apoi concluzia e „tradusă” într-un limbaj accesibil şi e publicată. De la un site pornit cu un buget de lansare de 3.000 de euro, Factual.ro a ajuns acum să fie sinonim cu organizaţia-mamă, ba chiar să aibă mai mulţi fani pe Facebook decât Funky Citizens.

(…)

Credit foto: Ioana Moldovan

Primele dăţi când Funky Citizens s-au simţit cu adevărat relevanţi au fost la final de 2014, început de 2015. În noaptea primului tur al celor mai recente alegeri prezidenţiale, au fost să protesteze la MAE pentru felul în care fuseseră organizate secţiile de votare în străinătate şi i-a „izbit” faptul că autorităţile nu doar că fuseseră neglijente, ci încălcaseră legea atunci când oamenii nu şi-au putut exercita dreptul la vot. Au făcut un model online de plângere penală care a fost accesat de 12–15.000 de ori în 12 ore. „A fost prima oară când am văzut un Google Doc blocându-se”, spune Elena. De la acele plângeri a fost deschisă o anchetă penală care continuă şi azi. Apoi, la începutul lui 2015 au făcut parte din coaliţia de ONG-uri care au lucrat la proiectul de schimbare a legii partidelor, astfel încât să nu mai fie nevoie de 25.000 de oameni pentru a înfiinţa un partid, ci numai de trei.

(…)
Funky Citizens şi CeRe, care promovează participarea publică, sunt organizaţii complet diferite faţă de prima generaţie de ONG-uri de monitorizare, cele care au activat în special în primii 20 de ani de după Revoluţie şi care au încercat să implementeze bune practici importate din alte democraţii, crede Elena. Ea spune că ONG-urile îşi iau legitimitatea din două surse: fie din expertiza celor care lucrează în ele (dă exemplul APADOR-CH care are o expertiză de necontestat pe subiectul penitenciarelor), fie de la oamenii pe care îi reprezintă. Dacă ONG-urile „vechi” s-au bazat pe expertiză şi produsele lor (rapoarte, cercetări, monitorizări făcute către donatori sau experţi din Comisia Europeană), în cazul unei organizaţii ca Funky, baza de reprezentare e formată din tineri profesionişti, „hipsterimea activă civic”, cum le zice ea.