Fundația Calea Victoriei, alături de Curtea Veche Publishing, vă invită să cunoașteți destinul uneia dintre cele mai complexe personalități din istoria românilor: Regina Maria. Evenimentul ce va avea loc pe 25 februarie la Grand Hotel Continental aduce în lumină viața Reginei Maria- suverană ce a învățat să își iubească țara și pe supușii ei, deși povestea vieții sale începuse la mii de kilometri distanță de aceasta.

Una dintre cele mai complexe personalități care a făcut istorie pentru români este și Regina Maria, cunoscută istoriei și drept Regina Soldat, grație implicării acesteia în lumea războiului ce cuprinsese întreaga planetă la începutul secolului XX.

Povestea Reginei Maria este una cu totul aparte și demnă de întreaga admirație a poporului român. Născută în Marea Britanie în anul 1875, viitoarea regină a României ajunge în țară la vârsta de 17 ani drept soția prințului succesor la tron, Ferdinand I. Dominată de o tenacitate și îndârjire tipic englezească, prințesa Maria reușește să facă față cu brio provocărilor aduse de noua sa țară și de atmosfera impusă de conducerea regelui Carol I, dedicându-se, în primul rând, cunoașterii patriei sale adoptive.

Fotografie din volumul “Poveştile Reginei Maria a României“, Curtea Veche Publishing, 2011.

 

Cea care avea să devină în anul 1914 regina Maria a României fusese născută la mii de kilometri distanță de țara ce o încornase drept regina ei. Cu toate acestea, Alteța Sa a învățat să își cinstească patria și pe supușii săi implicându-se chiar și în recunoașterea numelui acesteia la nivel internațional. Regina Maria realizează în acest sens o mulțime de călătorii în întreaga lume ceea ce o transformă, în mod indubitabil, în purtătorul de cuvânt al românilor în afara granițelor. În plus, regina nu se sfiește și ia parte la lumea Primului Război Mondial, de aici și denumirea de Regina Soldat. Lucrând direct pe front, Alteța Sa coordonează activitatea unei funadații de caritate ce se ocupa de vindecarea soldaților, riscându-și în acest fel fără nicio rezervă viața.

Iubitoare a lumii condeiului, regina Maria a fost și o desăvârșită scriitoare, aceasta publicând un număr semnificativ de titluri, multe dintre ele fiind dedicate descrierii patriei ce o slujea. La Curtea Veche Publishing au fost publicate volume câteva volume dedicate Reginei Maria a României, printre care Poveștile Reginei Maria a României și Maria a României, carte pentru copii semnată de Adrian Cioroianu și Mihaela Simina.

Mai multe detalii despre eveniment puteți afla aici.