Curtea Veche Publishing anunță lansarea cărții, ”Ghetoul din Chișinău, 1941-1942.”de Paul A.Shapiro, joi, 9 februarie începând cu ora 15:00, la Muzeul de Istorie, Sala Albastră, din Chișinău.

Alături de autor, vor participa la lansare ministrul Culturii al Republicii Moldova, Monica Babuc, ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit, istoricii, Igor Cașu și Diana Dumitru, directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” Alexandru Florian și redactor-șef Curtea Veche Publishing, Cătălin Strat.
Discuția va fi moderată de  Gheorghe Erizanu, scriitor și director al Editurii Cartier.
Evenimentul este organizat de către Ministerul Culturii în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și Muzeul Național de Istorie a Moldovei.
Cartea publicată în luna decembrie a anului trecut este disponibilă și  pe site-ul www. curteaveche.ro.

 

Ghetoul din Chişinău, 1941-1942, este un prim studiu cuprinzător asupra evenimentelor ­istorice prea puţin cunoscute, legate de crearea, administrarea şi lichidarea ghetoului din Chişinău, în primele luni de după atacul din iunie 1941 al forţelor Axei împotriva Uniunii Sovietice (Operaţiunea „Barbarossa“). Omorurile în masă desfăşurate în timpul înaintării comune, româno-germane, către Chişinău, capitala Basarabiei, după un an de stăpânire sovietică, au fost ­urmate de împuşcarea a mii de evrei chiar pe străzile oraşului, în primele zile de după restabilirea administraţiei româneşti. Cei care au supravieţuit şi acestei etape au fost înghesuiţi într-un ghetou, persecutaţi şi lichidaţi treptat, până la sfârşitul acelui an, 1941.

Cartea  este rezultatul unei cercetări îndelungate, care a început cu misiunea lui Paul A. Shapiro în România post-decembristă, ca reprezentant al Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii, care a obţinut acces la toate aceste documente. Ghetoul din Chişinău, 1941-1942, se adresează celor care studiază istoria Holocaustului, care întreprind studii iudaice, care sunt interesaţi de istoria Europei de Est în secolul XX, românilor din România şi Republica Moldova.