În urmă cu 2, zile, pe 20 decembrie, Andrei Codrescu și-a serbat cea de-a 70-a aniversare. Om de cultură, poet, Andrei Codrescu a activat de asemenea ca jurnalist, profesor universitar și iubește tot ceea ce înseamnă poezie. Noi suntem alături de el în continuare și îi urăm toate cele bune și de acum înainte. Și pentru că un poet trăiește mai ales prin poezia lui, astăzi vă recomandăm una dintre frumoasele poezii semnate de Andrei Codrescu, extrasă din volumul “Instrumentul negru. poezii, 1965 – 1968”, primul volum de poezii al autorului publicat în 2005 la editura Scrisul Românesc:

“Instrumentul negru”

“în țara Maria, pe fluviul Maria, vântul aruncă semințele plantei Maria, semințele animalelor Maria de-a lungul și de-a latul ca apa să bată în maluri Maria, să bată în ferestre Maria, instrumentul negru Maria, purtat din Orient de neguțătorul bărbos devenit Maria, în urma trecerii sale prin pasul Maria

Maria Aria Ia Va Mia Ia Na Ri

Varimia Va Ira ri ama va mi

vanirimia va i a ni me a

ivia ari u eavi

e a na e

i”

Andrei Codrescu (1946) a trăit în România până la vârsta de 19 ani. În 1989, după o absență de peste un sfert de secol, a revenit în țară pentru a relata de la fața locului evenimentele din decembrie 1989 și căderea regimului comunist, pe care le-a redat în Gaura din steag, declarată de New York Times „Notable Book of the Year“ (1991). Eseurile sale care analizează dezintegrarea comunismului au apărut într-o serie de volume, inclusiv în The Disappearance of the Outside (1991), Zombification (1994) și The Dog with a Chip in His Neck (1996), ultimele două la editura St. Martin’s Press. Andrei Codrescu este comentator la National Public Radio, fondator al publicației Exquisite Corpse: A Journal of Books & Ideas și a predat literatură la Louisiana State University în Baton Rouge. În România i-au fost traduse și publicate, de-a lungul anilor, mai multe volume, printre care: Domnul Teste în America (1993), Contesa sângeroasă, (1999), Mesi@ (1999, 2006), Casanova în Boemia (2005). La Curtea Veche Publishing, în ­seria „Andrei Codrescu“, au fost publicate până în prezent Prof pe drum (2008), Gaura din steag. Povestea unei reveniri și a unei revoluții (2008), Ghid Dada pentru postumani. Tzara și Lenin joacă șah (2009), Ay, Cuba! O călătorie socio-erotică (2012) și Lecția de poezie (2014).

ac-by-eduard-keller

Credit foto: Eduard Keller