Roz Townsend este renumită, pe plan internațional, ca trainer, oratoare și autoare. În România, Curtea Veche Publishing a publicat volumul “Dezvoltă-ți abilitățile de comunicare. Idei simple pentru prezentări de succes” (2009). Citiți mai jos un articol interesant, redactat de autoare, despre  așa-numitul gender neutral language (limbaj de gen neutru/limbaj inclusiv) și beneficiile pe care acesta le poate aduce societății.

Finlandezii cred că așa-numitul gender neutral language (limbaj de gen neutru/ limbaj inclusiv) i-a ajutat să stabilească egalitatea între sexe. Profesorii din Finlanda sunt instruiți să adopte principiile colectivității, responsabilității și egalității. Absența genului în limba finlandeză înseamnă că limba are un singur pronume nu doar pentru prima și a doua persoană, dar și pentru a treia persoană și pentru plural.

Substantivele în finlandeză nu au gen, de fapt oamenii nu au gen. Cuvântul pentru “el” sau “ea” este același, masculinul “han”. Cuvântul “acesta” devine din ce în ce mai răspândit: ex: Acesta se mărită săptămâna viitoare sau Aceasta iubește schiatul.

Când a fost introdus pentru prima oară în Finlanda și Suedia, așa-numitul gender neutral language (limbaj de gen neutru/ limbaj inclusiv) a fost frustrant și împovorător. Dar acest lucru s-a întâmplat pentru că era un limbaj nou și nu pentru că era dificil de utilizat. Când autoritățile publice au introdus gender neutral language (limbaj de gen neutru/ limbaj inclusiv), l-au ajutat să devină parte din uzul zilnic. Acest lucru devine deci un exemplu, demonstrând că gender neutral language (limbaj de gen neutru/limbaj inclusiv) este la fel de ușor de folosit ca gender language (limbaj de gen).

hold up sky woman in middle

Introducerea unor gender-neutral pronouns (pronumelor neutre de gen) în Suedia a fost, de exemplu, întâmpinat cu atitudini și reacții ostile și negative în primă instanță, însă în decursul a doar câțiva ani, atitudinile au devenit în mare măsură pozitive.

Suedia și Finlanda au mai mult de 40% femei în clasa politică. Spania are 40%, Slovenia 33%, China 23%, Indonezia 17%, Turcia 15%, Australia 14%, România 13% și India 12%. Utilizarea unui gender neutral language (limbaj de gen neutru/ limbaj inclusiv) este considerată o contribuție majoră la împuternicirea femeilor. Iar femeile reprezintă mai mult de 50% din populație. Cât le va mai trebui femeilor să spargă tavanul de sticlă și să încerce să atingă cerul?

Gender neutral language (limbaj de gen neutru/ limbaj inclusiv) pare să fie parte din soluție.

Surse:
Facts and Figures: Leadership and Political Participation
www.unwomen.org/en/what-we-do/leadership-and-political…/facts-and-figures