Dacă iubirea ţi-ar vorbi, crezi că ai înţelege ce-ţi spune? Ţi s-a întâmplat vreodată să îţi spună cineva că te iubeşte şi, pur şi simplu, să nu poţi crede că e adevărat? Sau ţi s-a întâmplat tocmai invers – să simţi iubire arzătoare pentru cineva anume şi respectiva persoană să nu reacţioneze pe măsură, oricât ai încercat să îi transmiţi acest lucru?

Îţi este limpede cum se manifestă iubirea ta? Şopteşte, cântă, strigă sau tace? Şi face?! Afirmă sau oferă? Acţionează sau fuzionează? Are nevoie de spaţiu sau de intimitate? Vrea timp pentru explorări împreună sau se aprinde spontan ca o flacără incandescentă? Cum este iubirea ta şi cu ce formă de iubire are nevoie să i se răspundă? Dar, mai presus de toate, ce este iubirea?

Din aceste câteva întrebări, plus toate cele care îţi mai trec prin minte pe tema iubirii, îţi propun să ţesem împreună o explorare asupra limbajelor şi formelor de exprimare ale acestui sentiment, care deşi ocupă un loc de frunte în clasamentul aspiraţiilor noastre interioare, rămâne cel mai adesea un mare şi profund mister.

Tindem să identificăm inconştient iubirea cu starea euforică a îndrăgostirii iniţiale, iar când aceasta se risipeşte, ni se pare că am pierdut totul. Însă iubirea este despre alegere şi asumare conştientă, despre atenţie constantă şi evoluţie împreună, despre provocări, poticniri şi revelări progresive despre noi şi despre celălalt.

Îndrăgostirea este o stare, pe când iubirea este un proces, o dinamică, o călătorie împreună spre variantele noastre cele mai bune de a fi convieţui în doi. A spune „Da” iubirii înseamnă a intra de bună voie într-o aventură din care nu vom mai ieşi niciodată aceeaşi.

Cele 5 limbaje ale iubirii_coperta1_reed2015M

A alege în mod conştient iubirea înseamnă a te angaja să îţi onorezi cu responsabilitate propriile nevoi de afecţiune pentru a-ţi menţine mereu rezervorul plin ca să-i poţi oferi, la rândul tău, şi celuilalt iubirea pe care şi-o doreşte. Iar pentru a îndeplini această condiţie esenţială este necesar să îţi cunoşti atât propriul limbaj primar de iubire, cât şi pe cel al partenerului de cuplu (sau, după caz, al copilului tău, al rudelor apropiate, al prietenilor dragi).

Exprimarea iubirii prin limbajul pe care partenerul nostru îl poate înţelege contribuie în mod semnificativ la vindecarea rănilor emoţionale pe care acesta le poartă cu sine din trecut şi care, în condiţii tensionate, pot sabota inconştient şi actuala relaţie. Atenţia de a relaţiona ţinând cont de nevoile şi de limbajul de iubire specific fiecăruia dintre parteneri consolidează un climat relaţional de siguranţă şi încredere care facilitează deschiderea în mod autentic a partenerilor unul spre celălalt.

Toate acestea pot deveni unelte preţioase pentru creşterea stimei de sine, ceea ce ne oferă acel minunat sentiment de înflorire pe care l-am căutat poate toată viaţa. O relaţie sănătoasă de iubire poate fi recunoscută după gradul de respect faţă de nevoile fiecăruia dintre parteneri şi este însoţită de sentimentul celebrării împreună a tot ceea ce suntem.

Pentru a-ţi înlesni acest travaliu de identificare al limbajelor de iubire, te invit să le explorăm pe fiecare în parte de-a lungul a 5 întâlniri, după cum urmează:

1. Primul limbaj al iubirii: declaraţiile

2. Al doilea limbaj al iubirii: timpul în doi

3. Al treilea limbaj al iubirii: darurile

4. Al patrulea limbaj al iubirii: serviciile

5. Al cincilea limbaj al iubirii: contactul fizic

Pentru mai multe detalii și informații: comunicat de presă oficial – Fundația Calea Victoriei