Satantango_coperta-1Ieri, 24 martie 2015,  a fost facută publică lista nominalizaților la ediția din acest an a Premiului Man Booker International. László Krasznahorkai, autorul volumului „Satantango” (Curtea Veche Publishing), este unul dintre cei zece nominalizați la The Man Booker International Prize 2015, premiu în valoare de 60.000 de lire steline, acordat la fiecare doi ani unui scriitor de ficțiune a cărui operă a fost tradusă în limba engleză.

Premiul, unul dintre cele mai importante din domeniu, va fi decernat pe 19 mai la Muzeul Victoria și Albert din Londra.

“Maestrul maghiar al apocalipsei”, comparabil cu Gogol și Melville (după cum îl descrie Susan Sontag), László Krasznahorkai este considerat una dintre cele mai originale şi mai profunde voci ale literaturii central-est europene. „Satantango” a fost publicat la Curtea Veche Publishing în anul 2012, în traducerea doamnei Anamaria Pop, și în 2013, volumul a câștigat premiul pentru „Cea mai bună traducere” la Gala Premiilor de Carte “Bun de Tipar”.

Romanul a apărut pentru prima dată în anul 1985, propulsându-l pe autor în galeria numelor ilustre ale literaturii maghiare. Cartea oferă o perspectivă universală nihilistă asupra condiției umane transpusă la nivelul unui microcosmos: un sătuc uitat de Dumnezeu, imaginat în mijlocul pustietății câmpiei din Ungaria. Sinuciderea unei fetițe este evenimentul central al cărții în care temele principale sunt nepăsarea semenilor, imposibilitatea mântuirii și o gravă meditație asupra nimicurilor care ajung să umple o viață de om.

Satantango” este cunoscut și datorită adaptării sale cinematografice. Filmul omonim durează șapte ore şi a fost realizat în 1994 de regizorul avangardist Béla Tarr, cunoscut pentru cadrele sale uneori inconfortabil de lungi, filmate fără zgomot pe fundal.

Mai multe detalii despre scriitor și roman puteți citi aici.

Satantango_citat-2