cvp-44

Doina Jela. Fotografie de Barna Nemethi pentru Curtea Veche Publishing

Colecția ACTUAL există din 2003 și în peisajul atât de neașezat al vieții noastre culturale, 12 ani mi se par a fi o vârstă demnă de sărbătorit, pentru o colecție. Care a acumulat în acest timp 54 de titluri, câteva epuizate după o ediție sau două, iar altele reeditate deja sub formă de e-book-uri.

Este, cum o spune și numele, o colecție care se adresează publicului cititor interesat de actualitate și toată lumea știe cât de riscant este astăzi, să nu te intereseze ce se întâmplă în prezentul imediat. Totuși ACTUAL aspiră la mai mult decât informarea publicului asupra actualității, care este treaba presei, anume la depistarea vectorilor și a liniilor de forță și la descrierea mecanismelor acestui prezent complicat și neașezat.

Fără să fie prea academice, dimpotrivă, vizând un public cât mai larg, cărțile din ACTUAL sunt uneori selecții de articole ale unor publiciști, sau scriitori convertiți la publicistică, încearcă să acopere toate domeniile actualității (cultură, literatură, film, viață religioasă, politicul, socialul). Pot exemplifica prin titlurile unor autori ca: Mircea Mihăieș, Alex. Leo Șerban, Adrian Mihalache, Toader Paleologu, Vladimir Tismăneanu, Teodor Baconsky, Cristian Bădiliță. Cine va voi să știe peste 20 de ani cum arăta primul deceniu al secolului 21 în România și în jur, le va putea răsfoi cu folos. 2Alteori ele sunt adevărate felii de viață, eșantioane romanești, ca seria ce cuprinde deja zece volume, realizată de Zoltan Rostas cu studenții sau doctoranzii săi de-a lungul anilor, iar alteori analize cu bătaie mai lungă și în viitor și în trecut, ale actualității, cum ar fi eseul de antropologie Etica muncii la românii de azi, de Monica Heitz, sau Polemica Paulescu, Știință, politică, memorie, de Peter Manu și Horia Bozdoghină. Unele cărți sunt rezultatul unor laborioase cercetări în arhive, ale Securității, întretăiate de texte memorialistice, ca Viața noastră cea de toate zilele, de Sanda Golopenția, sau Directorul postului nostru de radio, de Ioana Măgură Bernard, sau Ultimii șapte ani de acasă, de Neculai Constantin Munteanu. Altele, în fine, ca Revoluția din depărtare, de Cristina Hermeziu și Frontieriștii, de Brîndușa Armanca, explorează realități de-a dreptul sângerânde, fiind primite de altfel de cititori ca atare.

Și clasificarea asta, sumară, nu epuizează varietatea de conținut și de profiluri ale cărților din ACTUAL.