După ce a fost cea mai căutată carte din istoria Gaudeamus, cu aproape 8.000 de exemplare vândute în trei zile, volumul “Pas cu pas” de Klaus Iohannis devine una dintre cele mai cumpărate cărți din România într-un interval atât de scurt – aproape 100.000 de volume în trei săptămâni de la cel mai important târg de carte din țară.

Cartea a apărut pe 4 decembrie și în ediție de chioșc și Curtea Veche Publishing a primit deja solicitări pentru traducerea ei în limbile germană, maghiară și bulgară.

Mihaela Nazarie_ foto Klaus Iohannis 5

Gaudeamus 2014. Credit foto: Mihaela Nazarie

Marți, 9 decembrie, Președintele ales al României, Klaus Iohannis, a publicat pe pagina oficială de Facebook un mesaj legat de recordurile atinse de volum prin vânzările cărții în format fizic și electronic și de susținerea pe care dorește să o acorde  lecturii: “Vă anunţ cu bucurie că volumul meu, «Pas cu pas», a ajuns deja la 100.000 de exemplare. De asemenea, ediția electronică a cărții înregistrează un record. Este încă un exemplu că se poate, mai ales pe o piață de carte foarte mică în comparație cu alte piețe din Europa. Tocmai de aceea vă asigur că acesta este doar începutul, iar de anul viitor mă voi implica activ într-o campanie națională de încurajare a lecturii. Vreau să vă mai spun că voi fi un președinte foarte apropiat de acest domeniu nu doar pentru că am fost primarul Capitalei Culturale Europene, ci pentru că sunt un cititor avid și un mare iubitor de cultură”.

Pentru domeniul editorial, volumul a însemnat atragerea unui nou număr de cititori, care nu ar fi consumatori de carte, și mai ales de carte politică, în mod curent. Autorul cărții a insistat ca volumul să fie disponibil la un preț extrem de accesibil (15 lei), pentru a putea ajunge la un public cât mai numeros.

“Pe piața de carte, acest volum este o excepție și un exercițiu”, declară directorul Curtea Veche Publishing, doamna Iren Arsene. “Acest interes pentru volum arată starea firească a celor care doresc să îl cunoască pe primul om în stat. Cine citește cartea, găsește răspuns la cele mai importante întrebări pe care le-ar putea avea despre Președinte. Sper ca această carte să nu fie un record doar din punct de vedere al timpului atât de scurt în care s-a remarcat, ci să devină și una dintre puținele cărți vândute, după 1990, în sute și sute de mii de exemplare”.

Piața de carte are, într-adevăr, nevoie de tot sprijinul posibil. România se află la coada clasamentului în Uniunea Europeană privind numărul de cărţi citite pe cap de locuitor și peste jumătate din cetăţeni (53.3%) au dificultăţi de înţelegere a ceea ce citesc, țara noastră situându-se pe ultimul loc din Europa la acest capitol (cf. Comisiei Europene). “Poziția exprimată de Președintele ales reprezintă cea mai mare speranță pentru piața de carte”, declară Iren Arsene, director Curtea Veche Publishing, editura care a și demarat, la sfârșitul anului 2012, un program național de lectură gândit pe termen lung, “Cărțile copilăriei”.

Mesajul Presedintelui ales a provocat deja reacții. Scriitoarea Silvia Irina Zimmermann, ce lucrează la un nou volum ce va apărea la Curtea Veche Publishing, a anunțat ]n cursul zilei de ieri că va dona drepturile de autor către Asociația Curtea Veche și programul național de lectură “Cărțile copilăriei“, contribuind astfel la încurajarea lecturii și facilitarea accesului la carte pentru copii din mediile defavorizate.

Mihaela Nazarie_foto Klaus Iohannis 3

Klaus Iohannis la Gaudeamus 2014. Credit foto: Mihaela Nazarie

 

Klaus Iohannis la Gaudeamus 2014. Credit foto: Mihaela Nazarie

Klaus Iohannis la Gaudeamus 2014. Credit foto: Mihaela Nazarie