Deseori, copiii asociază obligativitatea temelor de la școală cu cititul și de aceea nu cunosc lectura de plăcere în timpul verii. Pentru a îi sprijini în dezvoltarea imaginației, a culturii generale și a vocabularului, părinții încearcă să le insufle dragostea pentru lectură, însă nu au întotdeauna la îndemână toate resursele necesare.

Iată câteva sfaturi de la Asociația Curtea Veche:

1)      Aduceți cartea în preajma copilului

Este foarte important pentru cel mic să existe cărți în preajma lui, fie doar și vizual, încă din primii ani de viață. Astfel, curiozitatea le va fi atrasă și, când vor crește mari, acestea nu vor fi doar simple obiecte, ci adevărate resurse pentru imaginație. Păstrați, așadar, cel puțin câte un volum pe noptiera de lângă pat, pe raftul din sufragerie, în geanta de plajă sau în buzunarul banchetei din spate a mașinii.

2)      Fiți un exemplu

Obișnuiți să citiți în preajma copilului fie că petreceți măcar o jumătate de oră, seara, înainte de culcare pentru a parcurge câteva file de carte sau răsfoiți un ziar dimineața. Astfel, acesta va putea avea încredere în exemplul personal al celor mai apropiate persoane din viața lui: părinții.

3)      Creați propria carte a familiei

Orice ocazie de a petrece timp în familie poate fi subiectul unei cărți. Daca sunteți plecați pe timp de vară într-o excursie sau petreceți sărbătorile la bunici, căutați mereu elemente care ar putea da naștere unei cărți proprii. Puteți reuni într-un album fotografii, cărți poștale, citate și chiar impresii despre cum a fost în vacanță. Acest lucru îi va trezi imaginația și plăcerea de a căuta noi și noi exprimări sau experiențe comparative în alte volume.

Lectura_pentru_copii_9

4) Citiți împreună

Chiar dacă a depășit de mult vârsta cititului de povești înainte de culcare, puteți continua acest obicei drept activitate amuzantă în familie. Timp de cel puțin jumătate de oră pe zi, realizați un program special de lectură în care toți membrii familiei citesc pe roluri diverse fragmente din cărți.

5)      Puneți în scenă poveștile

Citiți-i într-un mod mai special o poveste simpatică, cu o intonație sau mimică deosebită și micuțul va descoperi cât de distractive pot fi cărțile, dacă le dai viață. In plus, îl puteți provoca să deseneze personajele sau obiectele pe care le aude descrise în poveste, așa cum și le imaginează el. Asociația Curtea Veche pune la dispoziție Ghidul pentru ateliere introductive , elaborat de psihopedagogi teatrali, ce cuprinde tehnici inovatoare și interactive inspirate din actorie menite să crească atractivitatea lecturii pentru copii.  Ghidul poate fi descărcat, în mod gratuit, de pe platforma www.curteaveche.ro/cartilecopilariei, secțiunea Pagina Profesorului. Un material video util poate fi vizualizat aici.

Lectura_pentru_copii_1

6)      Recomandați-i să înființeze un club de lectură

Dacă a ajuns deja la o vârstă la care poate citi singur, sugerați-i să înființeze un club de lectură împreună cu prietenii lui. Astfel, va reuși să citească cu mai multă plăcere toate cărțile din lista de bibliografie obligatorie, vor putea face schimb de volume și impresii într-o seară relaxantă de vară.

7)      Oferiți recompense

Incercați să nu îl obligați pe cel mic să citească, ci să îi oferiți mici recompense pentru început. Astfel de stimulente pozitive vor crește frecvența cititului și îi vor aduce la cunoștiință domenii diferite dintre care își poate alege apoi autorul, perioada sau stilul preferat. Cu atât mai mult, dacă aveți mai mulți copii, puteți organiza chiar și o competiție de lectură între ei.

8)      Mergeți în librării

De fiecare dată când vă aflați împreună, la cumpărături, opriți-vă și într-o librărie sau la un stand de cărți. Puteți răsfoi împreună câteva pagini sau puteți dezbate asupra copertei. De altfel, în unele librării, există tot felul de ateliere de lectură gratuite pentru copii, organizate sub îndrumarea unor actori profesioniști, la care puteți participa împreună cu cel mic pentru a îi prezenta un anumit volum într-o manieră inedită și interactivă.

Lectura_pentru_copii_5

9)      Incurajați cititul în format digital

În cazul în care observați că cel mic este atras mai degrabă de cititul în format digital, încurajați-l. Un raport desfășurat pe teritoriul S.U.A., în 2010, subliniază faptul că mijloacele electronice ar putea motiva copiii în ceea ce privește lectura. Conform raportului, 57% dintre copiii intervievați (cu vârste între 9-17 ani) au declarat că ar fi interesați să citească o carte în format electronic, iar o treime din ei au susținut că ar citi de amuzament mai multe cărți dacă ar avea acces la ele în format electronic.

10)   Recomandați volume potrivite vârstei

Este foarte important ca fiecare copil să parcurgă volume potrivite vârstei și ritmului propriu de a citi. Nu este greșit să îi recomandați și câteva cărți mai dificile, însă luați în considerare faptul că este în vacanță și își dorește să citească povești captivante și ușoare. Recomandarea Asociației Curtea Veche este colecția „Cărţile copilăriei“, o serie de repovestiri ale marilor opere literare, prezentate într-o formă atractivă şi adaptate nivelului de înţelegere al copiilor cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani. Încurajându-l pe cel mic să ia contact de la o vârstă fragedă cu versiunile simplificate ale marilor opere literare, îi puteți deschide apetitul pentru lectură, care va putea fi dezvoltat cu uşurinţă la vârste mai mari. Iată câteva dintre titlurile colecției: Omul cu masca de fier – repovestire după romanul lui Alexandre Dumas, Cocoşatul de la Notre-Dame – repovestire după romanul lui Victor Hugo, Odiseea – repovestire după epopeea lui Homer, Peter Pan – repovestire după romanul lui J.M. Barrie, Cei trei muschetari- repovestire după romanul lui Alexandre Dumas și multe altele disponibile pe www.curteaveche.ro.

Lectura_pentru_copii_7