O nouă ediţie „Clasicii repovestiţi. Ateliere de lectură pentru copii isteţi” va avea loc duminică, 12 mai, începând cu ora 11.00, în grădina Cărtureşti Verona. Cu această ocazie, copiii vor putea citi şi discuta cartea „Marile Speranţe. Repovestire după romanul lui Charles Dickens” alături de actriţa Ioana Ginghină, în cadrul proiectului de promovare a lecturii iniţiat de Curtea Veche Publishing şi sprijinit de Librăriile Cărtureşti.

Evenimentul face parte dintr-un proiect mai amplu – o serie de ateliere organizate timp de patru luni în şapte oraşe importante ale ţării (Arad, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Timişoara) cu scopul de a face lectura atractivă pentru cei mici şi de a atrage atenţia asupra importanţei adaptării textelor la capacitatea lor de înţelegere.

În luna mai, copiii pot afla povestea tânărului Pip. Când, în ajunul Crăciunului, Pip îl întâlneşte din întâmplare pe un puşcăriaş prin mlaştini, nici măcar nu-şi închipuie că viaţa sa se află pe punctul de a se schimba pentru totdeauna. Evenimentele incredibile care au loc după această întâlnire şi povestea stranie a domnişoarei Havisham şi a fiicei sale adoptive Estella au transformat Marile speranţe într-o lectură ce nu poate fi ratată şi asta încă de la publicarea acestei cărţi, din 1860.

 

 

Durata unui atelier este de o oră şi jumătate. Participarea la atelierul de pe 12 mai se face pe bază de înscriere la adresa ioana.schiau@curteaveche.ro, iar la un atelier se pot înscrie maxim 20 de copii. În taxa de intrare de 30 lei/copil+părinte vor fi incluse volumul pe baza căruia se ţine atelierul şi o diplomă de participare. Programul complet al atelierelor, precum şi adresele librăriilor unde vor avea loc, pot fi găsite pe site-ul editurii, www.curteaveche.ro.

Duminică, 12 mai, invitata atelierului din Bucureşti va fi actriţa Ioana Ginghină. Artista s-a născut la Sibiu şi locuieşte în prezent în Bucureşti, unde a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” in anul 2000. Este de 12 ani actriţă la Teatrul Ion Creangă pentru copii, unde poate fi văzută in specatacole precum “Pinocchio”, “Carolina și poneiul” sau “Cărăbuşii”. A lucrat în cadrul proiectului “Cliniclown”, iar în prezent este dedicată atelierelor pentru copii MiniArtShow de educatie prin teatru si creatie. Mai mult, Ioana Ginghina este cunoscuta şi  publicului larg, datorită rolurilor sale din seriale tv.

De această dată, pentru că vremea bună de învită să stăm la soare, atelierul va avea loc în aer liber, în Grădina Verona (Strada Pictor Arthur Verona 13-15), în spatele librăriei Cărtureşti Verona.

 

Pregătirea viitoarelor generaţii de cititori

Curtea Veche Publishing a lansat, în anul 2012, o colecţie pentru încurajarea lecturii în rândul copiilor. Colecţia „Cărţile copilăriei” include repovestiri după volume consacrate din literatura universală,   prezentate într-o formă atractivă şi adaptate nivelului de înţelegere al copiilor cu vârste între 8 şi 14 ani.

Acest demers are la bază cauze cât se poate de obiective: statisticile din ce în ce mai îngrijorătoare privind rezultatele slabe în sistemul educaţional, scăderea dramatică a lecturii în rândul copiilor, dificultăţi în înţelerea textelor, dar şi lipsa programelor de lectură.

Încurajându-i pe cei mici să ia contact de la vârste fragede cu versiunile simplificate ale marilor opere literare, părinţii le pot deschide copiilor apetitul pentru lectură, un apetit ce va putea fi dezvoltat cu uşurinţă la vârste mai mari. Printre titlurile publicate până în acest moment se numără: „Marile speranţe”, Omul cu masca de fier”, Black Beauty”, Cocoşatul de la Notre-Dame”, Odiseea”, iar în perioada următoare vor apărea „Cei trei muschetari”, „Peter Pan”, „Alice în Ţara Minunilor”, „Sherlock Holmes”, etc.

Atelierele de lectură „Clasicii repovestiţi” îşi propun implicarea copiilor în activităţi care dezvoltă gândirea critică şi abilităţile de argumentare prin discutarea şi interpretarea operelor literare citite în cadrul atelierelor. Atelierele îndeamnă la interactivitate, scopul fiind ca cei mici să ia contact cu o abordare neconvenţională a cărţilor, care să-i încurajeze să le citească integral acasă. În plus, doreşte să familiarizeze copiii cu opere consacrate ale literaturii universale care nu sunt incluse în programa şcolară. 

Atelierele lunii mai – Marile speranţe

ARAD

Vineri, 31 mai, 17.00, “Marile speranţe”, atelier susţinut de Giorgiana Elena Popan.

Cărturești Arad – Atrium Center (Adresa: str. Aurel Vlaicu, nr. 10 – 12, Atrium Center). Înscrieri: mgr_arad@carturesti.ro.

 

BRAŞOV

Sâmbătă, 25 mai, ora 12:00, atelier susţinut de Silvian Duică

Cărtureşti Braşov,  Piaţa Sfatului nr. 20

Înscrieri: manager_bv@carturesti.ro

 

BUCUREȘTI

Duminică, 12 mai, ora 11.00, “Marile speranţe”, atelier susţinut de Ioana Ginghină.

Grădina Verona, Strada Pictor Arthur Verona nr 13-15. Înscrieri: ioana.schiau@curteaveche. ro

 

CLUJ-NAPOCA

Sâmbătă, 25 mai, ora 11.30, “Marile speranţe”, atelier susţinut de Rodica Tulbure.

Librăria Cărtureşti Iulius Mall, str. Al. Vaida-Voievod nr. 53 – 55, Iulius Mall, parter. Înscrieri: carturesti.mihaimateiu@gmail.com.

 

CONSTANȚA

Sâmbătă, 25 mai, ora 18.00, “Marile speranţe”.

Librăria Cărtureşti, blvd. Al. Lapusneanu, nr. 116C, City Park Mall, parter. Înscrieri: manager_ctm@carturesti.ro.

 

IAȘI

Sâmbătă, 25 mai, ora 12.00, “Marile speranţe”, atelier susţinut de Teatrul de buzunar.

Librăria Cărureşti Palas, Palas Mall, str. Stefan cel Mare şi Sfant, nr. 1 A. Înscrieri: cart_iasi_palas@carturesti.ro, 0734.55.44.39.

 

TIMIȘOARA

Sâmbătă, 25 mai, ora 11.00, “Marile speranţe”.

Llibrăria Cărtureşti Mercy, str Mercy nr. 7, Timişoara. Înscrieri: dianapetrut@gmail.com.