Pe 18 august a început campania mâncatului sănătos Food Revolution Romania, odată cu primul atelier „Micii Bucătari”, pentru copii de 3-5 ani, care a avut loc la restaurantul frufru. Pe cât de emoţionaţi au fost adulţii, pe atât de nerăbdători, hotărâţi şi relaxaţi au fost copiii, dornici să înceapă să experimenteze gusturi şi mirosuri, ingrediente şi reţete noi, mai ales după ce au primit şi şorţuleţe verzi cu inscripţia Micul bucătar.

În prima parte a atelierului li s-a spus o poveste despre magia şi poezia mâncărurilor, prin intermediul istoriei lui Remy din desenul animat Ratatouille, micul şobolan pufos care, urmându-şi talentul de a combina ingrediente, ajutat de mirosul şi gustul său unice, ajunge bucătar celebru la Paris. Se lasă călăuzit pe drumul greu al împlinirii visului de către un mentor, maestrul bucătar de la televizor, al cărui slogan, „Oricine poate învăța să gătească” îl lasă visător pe Remy.

Cu acest îndemn, stimulaţi de exemplul lui Remy, copiii au trecut la treabă: au făcut cunoştinţă cu iaurtul, cu mierea şi cu minunatele fructe de pădure – ale căror forme şi culori le-au admirat şi ale căror arome le-au mirosit şi gustat. Astfel au observat cât de parfumată este zmeura, cât de rotunde sunt boabele de afine, iar murele – cât de negre.

După care, aplicat, pe grupuri, copiii au pornit să zdrobească fructele, pentru a obţine o pastă care să se omogenizeze uşor in iaurt, pentru a-i da gust aromat şi culoare.Ceea ce nu a fost chiar uşor, dar aşa e la început, când nu ştii exact cum să faci şi ce ustensilă e mai eficientă.

Apoi cu uimire, plăcere dar şi tot mai multă poftă, copiii au observat cum iaurtul a devenit pe rând roz, de la culoarea zmeurei, apoi tot mai dens şi mai colorat, după ce au fost incorporate şi celelalte fructe: afinele şi murele.

Linguriţe, linguri, furculiţe, farfurioare, castronele, şerveţele, borcănele-un întreg arsenal de instrumente culinare şi recuzită de gătit a intrat in joc şi şi-a îndeplinit misiunea. Copiii au manevrat instrumentele cu perseverenţă şi pasiune, asistaţi cu bucurie şi atenţie de părinţi. Bineînţeles că la capătul acestei munci deloc uşoare, iaurtul cu fructe şi miere s-a dovedit cea mai gustoasă reţetă încercată vreodată, aşa că fiecare copil şi-a luat satisfăcut şi mândru borcănelul cu preparatul acasă.

Aşa începe să gătească orice bucătar, mai mic sau mai mare. Cât despre „Micii Bucătari” – atelierul îşi redeschide porţile în 15 septembrie, pentru o reţetă şi o poveste cu seminţe. Pe principiul poveste frumoasă, reţetă sănătoasă şi gustoasă.

Acest articol a fost scris de Daniela Mișcov, ambasador al mișcării Food Revolution în România și a fost preluat de pe blogul ArtelierD. Mai multe despre Food Revolution România puteți citi în acest interviu, iar despre atelier a scris aici o mămică de bucătar. Mai multe imagini găsiți pe pagina noastră de Facebook.

Faimosul bucătar Jamie Oliver a început campania „Food Revolution” pentru a lupta cu obezitatea din şcolile americane, după succesul înregistrat în Marea Britanie prin „Ministry of Food”, cea mai amplă campanie naţională de încurajare a oamenilor să renunţe la mâncarea de tip fast food şi să se întoarcă la obiceiul sănătos de a găti. La baza acestor iniţiative stau reţetele extreme de accesibile din volumul „Jamie, ministrul hranei sănătoase”, apărut la Curtea Veche Publishing în 2012 și tradus în Statele Unite ca „Jamie’s Food Revolution”, prin care Jamie Oliver vrea să demonstreze că „oricine poate învăţa să gătească în 24 de ore”. Editura Curtea Veche este alături de echipa Food Revolution România și susține toate evenimentele organizate în cadrul mișcării.

Următorul atelier din seria „Micii bucătari” va avea loc la Librăria Bastilia (Piaţa Romană, nr. 5) pe data de 15 septembrie şi va prezenta o aventură în jurul volumului „Închide ochii! Povestea seminţei” de Dumitru Radu Popa alături de „seminţe şi fructe care te fac mare”: dovleac, floarea-soarelui, alune, migdale, stafide, nuci şi fistic.