Oricine poate învăța să gătească în 24 de ore. Sau cel puţin aşa susţine Jamie Oliver în cel mai recent volum apărut la Curtea Veche Publishing. „Jamie, ministrul hranei sănătoase” cuprinde zeci de reţete simple și gustoase, ce pot fi realizate chiar şi de către cei mai puţin experimentaţi bucătari.

Jamie Oliver a adunat variantele proprii ale unor reţete îndrăgite ce pot fi realizate uşor, rapid şi cu ingrediente accesibile. Împărțit în 14 capitole, volumul oferă instrucţiuni clare şi fotografii sugestive pentru fiecare pas. Printre rețete se numără delicioase feluri de supe, fripturi, tocănițe, paste, salate,  dulciuri sau preparate în stil chinezesc.

Titlul volumului face referire la Ministerul Hranei, instituție ce a funcţionat în Marea Britanie între 1939 şi 1954 cu scopul de a controla procesul de raţionalizare a alimentelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Instituţia avea în acelaşi timp rolul de a educa publicul asupra nutriţiei astfel încât acesta să se poată hrăni sănătos cu raţiile de mâncare disponibile.

În prezent, există resurse nelimitate și opțiuni cât mai diverse, dar tendinţa este aceea de a mânca pe fugă şi de a cumpăra hrană deja preparată. Trăim într-o lume a fast-food-ului, a aditivilor și a conservanților şi există ţări ce de ani buni duc un război împotriva obezității, din cauză că mulți oameni nu au cunoștințele necesare pentru a găti. Prepararea hranei este o abilitate simplă ce aduce cu sine şi multe avantaje, cum ar fi o viaţă sănătoasă, costuri mai mici şi o stare de bine.

“Vreau ca această carte să vă ofere inspirația de a începe să gătiți de la zero, fie că sunteți novice, fie un bucătar priceput care apreciază simplitatea. Având la dispoziție câteva cunoștințe de bază și o colecție de rețete, veți putea pregăti mese îmbelșugate cu orice buget.”( Jamie Oliver)

Atât volumul, cât şi emisiunea „Jamie, ministrul hranei sănătoase” (difuzată şi în România) pornesc de la dorinţa lui Jamie de a-i învăţa pe cât mai mulţi oameni obiceiul sănătos al gătitului, iar principiul ce stă la bază este unul simplu, dar eficient:  transmitera cunoștințelor dobândite („Pass it on”). Odată experimentate rețetele, ele trebuie transmise celor din jur astfel încât un număr cât mai mare de oameni să poată beneficia de o alimentație sănătoasă.

JAMIE OLIVER a început să gătească în localul părinţilor săi, „The Cricketers“, din Clavering, Essex, la vârsta de opt ani şi foarte repede a făcut o pasiune pentru gătit, care nu l-a părăsit în perioada instruirii de la restaurantele „Neal Street“ şi „River Cafe“.

În 2002, el a deschis restaurantul „Fifteen“ în Londra şi fundaţia de caritate asociată „The Fifteen Foundation“, care continuă să instruiască persoane tinere dezavantajate pentru a deveni bucătari-şef. În momentul de faţă, mai sunt încă trei restaurante „Fifteen“ în lume — Cornwall, Amsterdam şi Melbourne, de curând Jamie deschizând şi un lanţ de restaurante centrale în Regatul Unit care se numesc „Jamie’s Italian“.

În 2005, Jamie a condus o campanie de îmbunătăţire a calităţii meselor din şcolile englezeşti şi, prin campania „Feed me better“ (Hrăneşte-mă mai bine), a dus la schimbarea substanţială a politicii guvernamentale cu pri­vire la hrana din şcoli, la mărirea fondurilor şi la introducerea de meniuri noi, nutritive în fiecare şcoală.

Jamie continuă să scrie pentru diferite publicaţii din Regatul Unit şi din lume. El trăieşte la Londra şi Essex împreună cu soţia sa, Jools, şi copiii lor.

 „Jamie, ministrul hranei sănătoase” este acum disponibil în librării la preţul de 88 lei și pe www.curteaveche.ro cu doar 75 lei.

Vă invităm să vizitaţi şi pagina oficială a volumului.