And the winners are…

După îndelungi dezbateri şi deliberări, am ales câte un câştigător pentru cele două concursuri anunţate, la începutul lunii mai, pe blogul nostru.

Îi felicităm aşadar pe câştigătorii celor două concursuri de eseuri, care vor primi câte un raft de cărţi de la Curtea Veche Publishing:

Fiction:

Henry Miller a spus ca atunci cand vrei sa scapi de obsesia unei femei o transformi in literatura. Marile povesti de dragoste s-au nascut din marile disperari ale secundei. Citind, imbratisam alta viata, devenim cel care nu suntem, cel care am vrea sa fim. Sau invatam sa tacem meditativ in fata literaturii norvegiene, sa ne infriguram in fata literaturii ruse, sa explodam solar alaturi de greci sau sa visam veacuri de singuratate alaturi de indieni cu ochii tristi…
Asa s-a nascut Zorba. Din amintire.
„Toata noaptea m-am gandit: ce sa fac, ce sa fac ca sa alung moartea, moartea lui?
O portita s-a deschis inlauntrul meu si amintirile ma napadeau, se imbulzeau sa puna stapanire pe inima mea. Isi potriveau buzele si ma indemnau sa il adun pe Zorba din pamant, din mare, din vant si sa-l aduc inapoi la viata”, marturiseste Kazantzakis in „Raport catre El Greco”.
Cum altfel decat prin citit am putea patrunde in lumi care nu ne sunt permise, cum am putea pune in aplicare jocurile imaginatiei unei alte identitati decat citind ceea ce stiu toti, insa doar unii au avut curajul sa scrie?

Cartile devin piesele principale intr-un joc cu zaruri, fiecare carte este de fapt o ruleta. Te poti indragosti de la prima pagina, poti citi pana la jumatate si sa ai senzatia unei plictiseli mohorate sau poti citi pana la final, nu cel asteptat, nu cel imaginat, si atunci dezamagirea e mare. Borges spunea ca de fapt cartile ne cauta si, daca nu suntem cuceriti de la lectura primelor randuri, nu are rost sa ne chinuim… Ea nu a fost scrisa pentru noi, cititorul ei inca se lasa asteptat.
Prin citit ne redescoperim, ne reinventam. Oricand o fraza, un vers, un cuvant care ne ramane in minte poate fi inceputul unui nou joc. Dar si al unei lupte. Dupa cum spunea Zorba, cel-care-pune-punctul-pe-i:
„Sa-mi fie cu iertare stapane, esti toba de carte, dar esti doar un mazgalitor de hartie. (…) Pe Dumnezeul meu, stau cateodata, cand n-am nimic mai bun de facut, si ma intreb: este ori nu este iad? Dar ieri, cand am primit scrisoarea ta, mi-am zis: iadul exista sigur pentru mazgalitorii de hartie!” Iadul este cel al ideilor izvorate din nimic, al retelei de idei care se tese cu fiecare cuvant asternut, cu fiecare zambet sau lacrima a cititorului, pe masura ce cartea se scrie. Este purgatoriul creatiei. Produsul final poate fi raspunsul intrebarilor a mii de oameni care se vor regasi intre cuvinte.
Cand deschizi o carte noua, mirosul, prima propozitie si sentimentul de acaparare a simturilor fac din fiecare lectura o vacanta a imaginatiei.

Citim ca sa existam, ca sa ne ascundem, ca sa aflam, ca sa regasim drumuri uitate, sa descoperim intelesuri noi, sa copilarim, sa ne destindem, sa ne bucuram ca sunt si altii ca noi.
O carte citita inseamna un prieten in plus. Si atunci cand investesti timp si bani intr-o prietenie reciproca se cheama o prietenie adevarata.

(pe blogul original, aici )

Nonfiction

Să scriu despre fericire cu urechile pline de primăvara lui Vivaldi şi de zdrăngănitul câte unui tramvai, într-o dimineaţă de duminică, pe laptopul care îmi încălzeşte tandru genunchii, cu sucul de ananas (100% sugar free) aburind paharul, cu anticiparea unei după-amieze cu lecturi de poezie şi o meteo-probabilă ploaie, cu ochii cătând în răstimpuri spre cartea care aşteaptă să o savurez, cu garofiţele de grădină de pe noptieră şi deja vara pe disc, este o formă calmă de fericire.

Lenea de sâmbătă dimineaţă şi cafeaua băută lent cu Dilema deschisă pe masa din bucătărie, parfumul care mă face să mă simt frumoasă toată ziua şi gustul pastelor gătite în tihnă, plinătatea din sufletul când sunt generoasă şi plutirea pe care mi-o dă creativitatea, dimineţile răcoros parfumate şi vacanţele sunt tot fericire.

Pasiunea cu care Petra, la doi ani, participă la jocurile inventate de mine, târgurile de carte cu nerăbdarea dinainte şi spaţiul neîncăpător al bibliotecii, paharul de vin la poveşti cu prietenii, serile cu operă şi cele prin cluburi de lectură, reuşitele şi încercările sunt tot fericire.

Melancoliile şi ora 17:00 în orice vineri, privitul norilor de pe cer şi rochia cea nouă, faptul că respir liber şi nu mă doare nimic, fiecare „mulţumesc”, înserările violete, anotimpurile noi mereu şi zâmbetul cuiva drag sunt tot fericire.

Şi sunt momentele când fericirea îşi pune hainele de gală şi mă face să mă înfior, să tremur, să ţopăi. Sunt cele în care iubesc şi sunt iubită.

Fericirea, ca şi frumuseţea, stă în ochii larg deschişi ai privitorului.

(pe blogul original, aici )

Revenind, vă mulţumim tuturor pentru că ne-aţi împărtăşit gândurile voastre, că ne-aţi trimis eseuri într-un număr atât de mare şi că ne-aţi pus serios la treabă! Am primit 17 eseuri pentru concursul despre literatură şi 18 pentru concursul despre fericire – suntem, pe drept cuvânt, impresionaţi!

Aşadar, în semn de înaltă apreciere pentru efortul vostru, am decis că ar fi foarte frumos să vă facem o surpriză, oferindu-vă câte un mic cadou, plin însă de învăţăminte.

Iată surpriza noastră: fiecare participant la concurs poate alege, dintre noutăţile noastre editoriale, un volum care vă face cu ochiul, iar noi vi-l oferim cadou.

Mai jos găsiţi lista celor mai recente apariţii de la Curtea Veche Publishing din care puteţi alege volumul dorit!

1. Căzuţi din cer de Ray Loriga

2. Toate familiile fericite de Carlos Fuentes

3. Ultimul patriarh de Najat El Hachmi

4. La început, eram încă un om normal de Péter Esterházy

5. Rănile bătrânului continent de Péter Nádas

6. Fata din Nazaret de Petru Popescu

7. Bărbat adormit în fotoliu de Alex. Ştefănescu

8. Visul lui Machiavelli de Adrian Cioroianu

9. Calea lui Mandela de Richard Stengel

10. Iubirea ca un mod de viaţă de Gary Chapman

11. Dalai Lama: Despre fericire, viaţă şi multe altele. Conversaţii cu Rajiv Mehrotra

12. Colaborarea de Morten Hansen

13. Leadership total de Anthony Silard

14. Inovaţia ca soluţie în afaceri de Clayton M. Christensen

15. Trucuri ale minţii de Derren Brown

16. Manual de NLP de Joseph O’Connor

17. Nu renunţa niciodată de Donald J. Trump şi Meredith McIver

18. Antrenează-ţi mintea, modelează-ţi creierul de Sharon Begley

19. Limbajul trupului de Tonya Reiman

20. Soluţia Sinatra de Dr. Stephen T. Sinatra

21. Să îmbătrânim sănătos de Dr. Andrew Weil

22. Programul de întinerire Real Age de Dr. Michael F. Roizen

Pentru cei doi câştigători:

Vă aşteptăm să ne trimiteţi prin email lista cu cele 25 de volume pe care le doriţi din colecţiile noastre. Apoi vă aşteptăm la sediul Curtea Veche Publishing, strada Arh. Ion Mincu nr. 11, să bem o cafea şi să luaţi rafturile de cărţi:)

Pentru toţi ceilalţi participanţi, care au scris eseuri pe blogurile lor:

Vă aşteptăm, de asemenea, să treceţi pe la sediul Curtea Veche Publishing pentru a ridica volumul ales (v-am fi recunoscători dacă ne-aţi trimite şi un email înainte, pe adresa pr@curteaveche.ro, să ne anunţaţi când veniţi şi ce carte alegeţi). Dacă nu staţi în Bucureşti, ne puteţi trimite un email cu numele vostru, volumul ales şi adresa unde vreţi să vă fie livrat volumul.

Felicitări tuturor şi, după cum scria cineva, sperăm să vă alegeţi acele cărţi care să vi se potrivească „precum o haină de casă”!