Curtea Veche Publishing şi Centrul Ceh au deosebita plăcere de a vă invita la lansarea volumului Zidul al autorului Petr Sís, în data de 24 februarie, la Sala Centrului Ceh (Str. Ion Ghica nr.11), începând cu ora 17.00. La eveniment vor participa: Petr Dokladal (Ambasadorul Republicii Cehe), Vit Prudil (Directorul adjunct al Centrului Ceh), Helliana Ianculescu (traducătoarea volumului) şi Doina Jela (redactor Curtea Veche Publishing)

Lansarea volumului Zidul face parte dintr-o serie de evenimente iniţiate de Centru Ceh, printre care şi expoziţia documentară The Wall, realizată pornind de la Zidul. Expoziţia are loc la UNAgaleria (Str. General Budişteanu nr.10), în perioada 4 februarie – 2 martie şi este alcătuită din zece vitrine care recompun copilăria şi adolescenţa artistului în spaţiul bine delimitat al Cortinei de Fier. La iniţiativa Centrului Ceh, Curtea Veche Publishing lansează versiunea în limba română a carţii lui Petr Sís.

Zidul este cea mai recentă carte a lui Peter Sís, artist plastic şi scriitor ceh care trăieşte în America. A apărut în limba engleză (The Wall), la New York, în toamna lui 2007 şi a cucerit imediat atenţia criticii şi a cititorilor. A obţinut distincţii importante precum: Medalia Caldecott, Medalia Robert Silbert, premiul decernat de New York Times pentru cea mai bună carte ilustrată pentru copii a anului. La târgul de carte de la Bologna volumul a fost distins cu medalia de aur Ragazzi Award pentru cea mai bună carte de nonficţiune pentru copii, precum şi cu medalia de aur a reprezentanţei din Cehia a IBBY.

Trecutul nostru rămâne însă în noi şi continuă să fie viu. Zidul este o carte unică prin intermediul căreia cititorii, fie ei copii sau părinţi, cunosc evenimentele petrecute între anii 1948 şi 1989, epoca socialismului şi a comunismului, când, în spatele Cortinei de Fier, în Cehoslovacia au trăit, au muncit şi au visat oameni obişnuiţi. Este o poveste autobiografică despre pasiunea pentru muzică şi desen, controlul ideologiei, povara istoriei şi nevoia de libertate. O carte despre speranţa în care nu trebuie să încetăm a crede.

Peter Sís este autorul a 22 de cărţi pentru copii, a ilustrat aproape 50 de cărţi, a turnat 26 de filme animate, se ocupă de afişe de film, obiecte plastice şi pictură murală (de exemplu, a creat mozaicul pentru metroul din New York). Pentru creaţia sa a obţinut numeroase premii în întreaga lume — de la Ursul de Aur la Festivalul de film de la Berlin (în 1980, pentru filmul de scurtmetraj Capete), până la Ragazzi Award la Târgul internaţional al cărţii pentru copii de la Bologna (2004 pentru Arborele vieţii — Charles Darwin).