Bunica lui Jung Chang aparţine generaţiei de la 1900, când fetelor li se mai zdrobeau încă, la vârsta de doi ani, labele picioarelor, pentru ca mersul clătinat, care sugerează neajutorare şi graţie, să le facă dezirabile şi să le favorizeze în găsirea unui soţ, sau concubin bogat. Mama, crescută de un tată înţelept în China încă tradiţională, mustind de cultură şi înţelepciune, China imperială, intră de foarte tânără în rândurile partidului comunist, într-o luptă menită, chipurile, să elibereze femeile de această traumatizantă povară a tradiţiei. Trăieşte de la un capăt la altul întreg experimentul comunist, în calitate de activist de frunte al partidului, concomitent opresiv şi autoopresiv, şi în principal sinistra revoluţie culturală iniţiată de soţia lui Mao cu acordul acestuia. Autodemascările, munca brută, bătăile în public, teroarea exercitată de copiii deveniţi educatori ai profesorilor lor, exilul în Himalaia. Fiica, îndurând şi participând şi ea la etapa finală a acestui coşmar, reuşeşte să plece din ţară la vârsta de douăzeci şi ceva de ani. Trăieşte în prezent în Anglia. Trezirii treptate din lunga orbire indusă de reeducarea maoistă, onestitiăţii şi darului de povestitor, datorăm acest lung şi zguduitor raport asupra unuia dintre cele mai opresive regimuri pe care mintea umană le-a născocit şi tot ea le-a îndurat, uneori, prin aceeaşi reprezentanţi.

O poveste de o extraordinară cruzime şi eroism, Lebedele sălbatice sunt o importantă lucrare de istorie şi un document uman remarcabil. Ea deschide românilor o lume simultan exotică, poetică şi straniu familiară prin efectul uniformizator al flagelului ideologic care ne-a lovit deopotrivă, români şi chinezi, în întunecatul secol XX.

Puţine cărţi au avut impactul internaţional al Lebedelor sălbatice. De la prima sa apariţie, a fost tradusă în treizeci de limbi şi s-au vândut mai mult de zece milioane de exemplare. Prin intermediul poveştii a trei generaţii de femei din propria-i familie, bunică , mamă şi fiică, Jung Chang revelează întreaga istorie tragică a Chinei secolului XX.

Cartea ei Lebedele sălbatice a câştigat NCR Book Award şi British Book of the Year Award şi s-a bucurat de o primire elogioasă în toata presa londoneză.

Lebedele sălbatice sunt o capodoperă foarte neobişnuită. Totul aici este extraordinar. Nu numai că este un best-seller popular, fiindcă este imposibil de lăsat din mână. Dar a beneficiat şi de atenţia celor mai serioşi critici. Cartea stârneşte toate emoţiile, de la milă şi groaza pe care imensa tragedie era de aşteptat să le trezească, până la un amestec complex de admiraţie, deznădejde şi încântare, faţă de luminoasa inteligenţă îndreptată spre inima întunericului.”

Minette Marrin, Sunday Telegraph.

“Uluitor. Ca toate marile istorii despre supravieţuire, indiferent de tragediile şi ororile întâlnite în paginile ei, Lebedele sălbatice sunt până la urmă o carte înălţătoare: Curajul şi tăria spirituală a acestei familii mi-au lăsat, cred, împresia cea mai puternică (chiar dacă amintirea ororilor îndurate nu se va şterge curând din memoria mea)”

Antonia Frazer, The Times 

“O carte pur şi simplu excepţională. Yung Chang este povestitorul clasic, care descrie pe un ton măsurat aproape incredibilul”

Michael Ignatieff, Times Literary Supplement

 O poveste extraodrinară, o istorie populară. Justeţea ei în a înregistra micile bucurii ale vieţii ca şi cruntele ei orori nu este doar un indiciu al onestităţii şi seninătăţii de spirit a autoarei, ci este parţial şi ceea ce face Lebedele sălbatice atât de fascinante. Să compari cartea cu acele saga care completează lista bestsellerurilor poate să pară că vulgarizează reala şi extraordinara seriozitate a subiectului, dar cartea oferă mult din plăcerea bunelor ficţiuni istorice.

Lucy Hugues-Hallet, Independent.