INFERN ’89

 Untitled-9(84)

Iata ce va propun azi: volumul Infern ’89  de Mircea Raceanu.

 

Autorul, Mircea Raceanu, este ultimul roman condamnat la moarte de Justitia regimului comunist pentru “tradare si transmitere de secrete”, iar inainte cu trei luni de caderea regimului din 1989, pedeapsa a fost comutata la 20 de ani de inchisoare. La momentul arestarii sale, Mircea Raceanu detinea functia de director adjunct in Ministerul de Externe, la Directia Relatii V, avand ca responsabilitati mentinerea relatiilor Romaniei cu SUA, tarile Americii Centrale si de Sud si Canada.

 

Raceanu a fost arestat in ziua de 31 ianuarie 1989, cand urma sa participe la o receptie la Ambasada Americii, unde urma sa fie vizionata pelicula Spargatorul de nuci, ecranizarea dupa baletul cu acelasi nume.

 

Cazul Raceanu a fost indelung dezbatut si mediatizat in intreaga lume. Dupa ce diplomatul a fost arestat in data de 31 ianuarie 1989 si condamnat la moarte, presa occidentala si celebrul New York Times s-au pronuntat in repetate randuri pentru anularea sentintei. In data de 20 iulie 1989, prin hotararea Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti, Raceanu a fost condamnat pentru tradare prin transmitere de secrete. De asemenea, s-a afirmat ca inculpatul a fost recrutat de serviciul de spionaj american (CIA), caruia ii transmitea informatii secrete ce amenintau securitatea statului. Raceanu a fost convins ca regimul totalitar trebuia inlaturat din Romania, fie ca acesta era sau nu condus de catre Ceausescu.

In documentul oficial, tribunalul a dat sentinta cu pedeapsa capitala in data de 20 iulie 1989, chiar daca, tot oficial, procesul s-a desfasurat in zilele de 20-21 iulie 1989. Aceasta era modalitatea de a se face dreptate. Mai mult, cat timp a fost inchis, a petrecut luni in sir in celula sa din inchisoarea Securitatii din Calea Rahovei, pierzand sirul zilelor si neavand voie sa vorbeasca nici macar cu membrii familiei sau cu avocatii care il reprezentau.

 

Numele vehiculate în acest document, cunoscute cititorului de azi, nu din istoria comunistă a României, ci din cea a tranziţiei spre democraţie, dau cititorului o idee despre aceasta şi despre şansele de democratizare a României. Infern ’89 este o carte de un acut interes istoric, dar şi pasionantă la lectură.

 

Veti avea ocazia sa cititi cartea in curand, aceasta fiind lansata de Curtea Veche Publishing marti, 6 octombrie 2009, incepand cu ora 18:00 la Ceainaria Carturesti (Arthur Verona).

 

Va vor astepta la eveniment: Radu Ioanid (Directorul Diviziei de Programe Arhivistice Internaţionale la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington D.C.), Stejărel Olaru (Director General, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România), Adrian Cioroianu (Doctor în Istorie, Profesor universitar la Facultatea de Istorie Bucureşti) şi Doina Jela (redactor Curtea Veche Publishing).

 

Va asteptam cu drag alaturi de noi!